Mustig svamprisotto

Den här risotton får verkligen extra mustig svampsmak. Tricket är att riva skogschampinjoner som är med i koket från början. Vid servering toppar jag med smörstekt svamp, i det här fallet skogschampinjoner även där. Jag såg faktiskt Marcus Aujalay tipsa om att ha i riven svamp, och när jag testade kan jag bara instämma i rekommendationen – det blir toppen! Man kan även förstärka svampsmaken med en svamp- och tryffelkräm, något som jag tycker blir otroligt gott!

Servera den smakrika risotton som förrätt eller som huvudrätt, jag tycker den gör sig alldeles utmärkt i eget majestät, kanske med en fräsch sallad bredvid. Jag gjorde en sallad på tunt strimlad fänkål med citron, salt och olivolja – som jag glömde att fota… 

Du behöver till 6 personer som huvudrätt: 

några msk olivolja

några msk smör

3-4 schalottenlökar, skalade och fint hackade

1 vitlöksklyfta, skalad och fint hackad

1 ask skogschampinjoner, rensade och grovt rivna på rivjärn

5 dl risottoris, jag använder helst Carnaroli

drygt 2 dl vitt vin alternativt drygt 1 dl vitt vin och knappt 1 dl Noilly Prat, en torr fransk Vermouth

drygt liter kycklingbuljong av god kvalitet

ev. några msk svamp- och tryffelkräm

För toppingen: 

drygt 2 dl riven vällagrad parmesan

1-2 askar skogschampinjoner eller annan svamp, rensade och skurna i bitar

en klick smör att steka i

salt och peppar – jag tar både vit- och svartpeppar

gärna någon färsk örtkrydda, såsom persilja, timjan, mejram eller basilika eller en blandning

Gör så här: 

Börja med att riva champinjonerna och hacka lök samt vitlök. Häll buljongen i en kastrull som du ställer över värme så den värms upp och precis börjar sjuda, se sedan till att den hålls varm men inte kokar eller sjuder. Fräs lök och vitlök i smör och olja på medellåg värme tills den blir helt mjuk och glansig utan att ta färg. Höj värmen en aning och lägg i den rivna svampen. Du kanske behöver en klick smör till. När svampen blivit stekt tillsätter du riset och låter det steka med någon minut eller två innan du tillsätter vinet och ev. Vermouthen. Låt vinet puttra in lite innan du börjar tillsätta buljongen, lite i taget. Tag en soppslev i taget, häll i risblandningen och rör försiktigt hela tiden tills vätskan absorberats av riset innan du tillsätter nästa soppslev. Fortsätt så här tills all vätska är i risotton. Riv under tiden parmesanen. Om du som jag valt att ha i några skedar svamp- och tryffelcrème är det dags att tillsätta den nu. Tänk på att konsistensen på en äkta italiensk risotto ska vara ganska krämig och att osten gör risotton tjockare så den får inte vara för fast i det här läget, i så fall får du tillsätta mer buljong. Precis innan servering rör du ner parmesanen samtidigt som du drar pannan från värmen så att osten inte blir seg och tråkig. Smaka av med salt och peppar. Tänk på att både buljong och parmesan har en hel del sälta, så smaka av!

Servera din risotto direkt i skålar, gärna med en fräsch sallad vid sidan av.

Buon appetito önskas me vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera