Schwarzwaldtårta

Här rör det sig om den europeiska eller snarare tyska versionen av Schwarzwaldtårta, som på tyska heter Schwarzwälder-Kirschtorte efter det lokala körbärsbrännvin som den smaksätts med. Så här en månad kvar till jul kan lämpligen firas med en imponerande tårta med härliga smaker av choklad, körsbär och körsbärslikör eller -sprit. 

Av någon outgrundlig anledning är en svensk Schwarzwaldtårta en skapelse som mest liknar en budapestrulle i tårtform men utan frukt eller bär; nötmarängbotten med vispgrädde och choklad. Maken, som är uppvuxen i Tyskland, tycker såklart att det här är både den äkta varianten och den att föredra. Uppskattad blev den i alla fall – om du vill imponera på gästerna eller någon speciell person ska du absolut göra den här tårtan!

Eftersom det hos oss är svårt för att inte säga omöjligt att hitta saft på surkörsbär har jag uteslutit det ur receptet, även om det brukar ingå i originalrecepten. Om man inte har något emot en något spritsmakande tårta droppar man likt tyskarna lite kirsch över bottnarna, kanske blandat med en sockerlag. Vi hittade bara en kirsch-likör på Systembolaget som jag blandade med en aning rom för att få mindre söt smak. Det blev riktigt bra.

Vill du göra en glutenfri variant föreslår jag att du utesluter mördegsbotten, eftersom den är svår att göra på glutenfritt mjöl medan chokladbotten blir alldeles utmärkt på glutenfritt mjöl! Faktum är att kakan du ser på bilden är gjord på glutenfritt mjöl och utan mördegsbotten.

Den som vill ha en uppdaterad aningen lättare version av Schwarzwälder Kirschtorte kan titta på mitt recept på Moussetårta Schwarzwald som finns här på Katinkas Kitchen: http://katinkaskitchen.com/wp-admin/post.php?post=29501&action=edit

Du behöver: 

Till mördegsbotten: 

240 gram mjöl

2 tsk bakpulver

4 msk socker

en nypa salt

120 gram kylt smör

1 ägg, uppvispat i en skål eller kopp

Till chokladbotten: 

6 äggulor

2 msk varmt vatten

1 1/2 tsk vaniljsocker

200 gram socker

6 äggvitor

ett kryddmått salt

150 gram mjöl

75 gram majsena eller potatismjöl

3 msk kakaopulver av god kvalitet och smak

2 tsk bakpulver

Till körsbärskompotten: 

500 gram surkörsbär (finns bland annat att köpa frysta på Picard)

2 msk socker

1 kryddmått kanel

1 dryg msk potatismjöl

5-6 msk Kirsch (körsbärsbrännvin)

Till grädden: 

1 liter vispgrädde, väl kyld så går den lättare att vispa och blir mer stabil (jag brukar ta Valios laktosfria grädde)

3 msk socker

2 tsk vaniljsocker

2-3 msk Kirsch (körsbärsbrännvin)

(tyskarna har även ett pulver som de kallar ung. gräddstabilisator i sin grädde – osäker på vad vi kan ha i som motsvarar och har samma effekt, tänker att man kanske kan vispa i lite upplöst gelatin på slutet. Har även läst att man kan ha i några msk marsánpulver – då utesluter man lämpligen vaniljsockret och sockret)

Till dekoration: 

chokladspån och/eller andra chokladdekorationer (endast fantasin sätter gränser)

ev. några färska eller inkokta, väl avrunna körsbär

Gör så här: 

Mördegsbotten: 

Blanda alla torra ingredienser, knåda ihop dem med smöret och sist det uppvispade ägget. En mördeg ska inte knådas för länge utan snabbt arbetas ihop. När du fått en fin deg låter du den vila i kylen en halvtimme innan du kavlar ut den. Den här degen räcker till två bottnar eller en botten och några mumsiga småkakor. Kavla degen så att den är en halv centimeter tjock. Lägg den i en form med löstagbara kanter som är lika stor som den du ska grädda chokladbotten i. Bottna formen med bakplåtspapper som du klipper till så det passar. Grädda mördegsbotten i 170-190 grader i cirka 15-20 minuter tills den gräddats helt men inte tagit för mycket färg. Lägg bakplåtspapper över formen om den verkar bli för mörk. Tag loss kanterna och drag mördegsbotten med bakplåtspappret och lägg på ett galler att svalna.

Chokladbottnar:

Skilj äggvitorna från gulorna. Lägg vitorna i en skål stor nog att vispa dem fluffiga i. Lägg gulorna i en annan skål tillsammans med det varma vattnet, vaniljsocker och två msk av sockret och vispa fluffigt i knappt tio minuter. Vispa äggvitorna med salt och resten av sockret så du får ett styvt skum. Vänd ner vitorna i de vispade gulorna. Blanda mjöl, bakpulver, kakao och potatispulver eller maizena i en annan bunke eller ett litermått. Sikta ner blandningen i äggblandningen och rör försiktigt så att allt blandas utan att förlora volym.

Lägg bakplåtspapper i botten av formen med löstagbara kanter, lägg gärna en remsa bakplåtspapper runt kanten också och häll i chokladsmeten. Grädda i ugn på ca 175 grader i uppemot 40 minuter. Kakan ska fortfarande vara mycket saftig och får inte bakas torr, utan bara precis så att den inte är rinnig i  mitten.

Körsbärskompott: 

Koka surkörsbären med socker och kanel så att det blir en kompott. Lös upp stärkelsen i lite vatten och red kompotten – låt den koka upp igen tills den tjocknar. Smaksätt med kirsch och ställ kompotten att svalna.

Vispgrädden: 

Tyskarna använder gärna ett pulver som finns att köpa där som stabiliserar grädden till tårtor. Vi kan använda ett gelatinbladen som först blötlagts i minst tio minuter och därefter upplöses i en liten skål över varmt vatten. Låt gelatinet svalna medan du vispar den iskalla grädden. Det är viktigt att den är riktigt kall för att få till ett bra och stabilt skum. Vispar du upp den långsamt håller den också bättre än om du kör för fullt på elvispen. Malin Sandström som skrivit Matmolekyler tillsammans med Lisa Förare Winbladh har beskrivit det här mycket bra och informativt på följande länk:

http://taffel.se/blog/perfekt-vispad-gradde-hurda

Montering: 

Dela din chokladkaka i tre lika tjocka skivor. Gör någon markering så du sedan får ihop dem precis ovanpå varandra så som de skurits itu, detta för att tårtan inte ska bli sned.

Lägg mördegsbotten på ett fat, lägg den första chokladbotten direkt på mördegsbotten. Skvätt eventuellt lite kirsch eller kirsch-sockerlag över botten innan du lägger på en tredjedel av körsbärskompotten. Bred ut kompotten i ett jämnt lager. Lägg på en klick grädde och bred ut den över körsbären. Lägg så på nästa chokladbotten och upprepa proceduren tills du har lagt på den sista chokladbotten. Täck hela tårtan med grädde med hjälp av en spatel eller en sprits om du föredrar. Dekorera tårtan med hyvlad choklad och kanske några fler chokladdekorationer du skapat samt eventuellt med några körsbär.

Ställ kakan kallt tills det är dags att servera den.

Scrolla neråt för att se alla bilder! För en gångs skull hade jag huvudet med mig och fotade mycket. 🙂 PS Det går alltid bättre att baka med hög musik, gärna funkig!

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

Kommentera