Insalata Caprese

Insalata Caprese, eller sallad från Capri – mjäll mozzarella med solmogna tomater, färsk basilika och olivolja.

Det här är ett exempel på det italienska kökets enkla raffinemang – där ett plus ett blir mer än tre… De här smakerna är som gjorda för varandra och resultatet blir en solsmakande sallad att servera som förrätt, eller som tillbehör till grillat eller annat kött.

Jag gör den ibland till enkel god helglunch, eller som en rätt på en buffé eller till brunch. Jag lagar den liksom italienarna helst på buffelmozzarella, som både har en överlägsen smak och konsistens. Även om det är vackert att skiva upp den brukar jag föredra att riva den så att olivoljan kommer in i den färska osten och smakerna blandar sig ännu bättre.

Du behöver för 4 personer:

Mozzarella (helst buffelmozzarella), skivad eller riven i bitar – beräkna två mozarellabitar för en matig riklig sallad till 4 personer

6 färska mogna tomater

Färsk basilika – en näve blad

Nymald svartpeppar

Flingsalt

Gör så här:

Om du skivar mozzarellan kan du även skiva tomaterna och lägga varannan i vackert mönster på ett fat, kanske med ett basilikablad som sticker upp emellan varje – eller om du vill lägga basilikan över (om jag inte har så mycket basilika brukar jag strimla den och lägga över). River du mozzarellan kan du skära tomaterna i lite grova bitar och blanda tillsammans med basilikan. Arrangera vackert på ett uppläggningsfat och ringla olivolja över, några tag med pepparkvarnen och lite flingsalt – redo att servera och njutas av med en bit gott bröd att doppa i den goda saften som bildas då olivoljan blandar sig med vätskan från osten och tomaterna.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

En kommentar

  1. Mmmm, bästa salladen! Snart kan jag göra den på egna tomater.
    Hälsar fröken Dill

Kommentera