Ginger cookies

Bröd & salt har börjat göra glutenfria kakor som är helt underbart goda! De är ofta baserade på havremjöl, så jag beställde just detta från MatHem och skred till verket med experimenterandet i mitt kök. I min ambition att få kakorna en aning nyttiga (!) har de här fått smak av ingefära. Hos oss har vi oftast bara ingefära i pepparkakor, och då i torkad form, medan engelsmännen gärna gör ginger cookies – eller snarare biscuits – eftersom cookies väl mer är amerikanska. 

Du behöver: 

5 dl havremjöl

1 1/2 dl finkornigt råsocker

0,5 dl ljus sirap

2 msk finriven färsk ingefära, avrunnen (använd den avrunna vätskan i mat, te eller i varmt vatten)

2 tsk torkad mald ingefära

ev. 1/4 tsk vaniljfrön (jag glömde det, trots att jag skrivit receptet hihi)

1 1/2 tsk bikarbonat

180 gram smör

Gör så här: 

Blanda mjöl med socker och kör det ett tag i en hushållsassistent med bladen, tillsätt sirap, mald ingefära, vanilj och bikarbonat så det är väl blandat. Tillsätt även den finrivna ingefäran. Arbeta snabbt in det kalla smöret skuret i kuber så du får en fast smidig deg som håller ihop utan att smula. Om du behöver tillsätter du lite mer havremjöl när du tar upp degen. Den stelnar mer i kylen. Låt degen vila 30 minuter i kylen insvept i plast.

Tag ungefär motsvarande en matsked deg och rulla till en kula, lägg glest på en plåt som du smort ordentligt eller ännu hellre täckt med bakplåtspapper. Tryck till kakan en aning så den lättare kan rinna ut under gräddning. Grädda direkt i ugn som du värmt till 200 grader. Gräddas i ca 8 minuter tills de är gyllene men passa på så de inte bränns. Tag ut kakorna och lägg dem på ett galler att svalna. Lägg dem sedan i en burk som du kan försluta så de hålls torra och därmed frasiga.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

2 Kommentarer

  1. Hur mycket sirap?

  2. oj, såg att det trillat bort – ta en halv deciliter!
    Lycka till med vänliga matglada hälsningar från Katinka i mitt Kitchen!

Kommentera