Champagnecoctail

Champagnecocktailen uppfanns någon gång på 1800-talets mitt i USA, cocktailarnas land. Den letade sig sedan tillbaka till Europa där den blev mycket populär. 

Originalversionen är med en sockerbit som dränks i Angostura bitter varefter det hela toppas upp med champagne eller annat likaledes gott och bubbligt. En del recept föreskriver även en skvätt cognac och till och med lite apelsinskal. Det är viktigt att det är en torr champagne eller mousserande för att få fräscha smaker. 

Här har vi fått till en egen variant med sting av ingefära. Drinken görs på spadet som blir kvar när man syltat ingefära, på så vis ersätts sockerbiten av sockerlagen med intensiv ingefärssmak. Vi har experimenterat med både vodka och cognac och konstaterar att cognacen lyfter ingefärssmaken på ett helt annat sätt!  Bjud den här drinken innan en festmåltid tillsammans med några goda tilltugg. En idé kan vara anklever eller pâté eller ost av något slag, kanske chèvre – med en tunn skiva syltad ingefära för att matcha smakerna.

Den som vill kan även spara vattnet man förväller ingefäran i innan den syltas i sockerlagen. Använd då en skvätt av det också för extra ingefärssmak och -sting.

Du behöver för 4 personer: 

4 msk ingefärssockerlag (se recept på syltad ingefära)

4 tsk eller 12 cl cognac

1 flaska champagne eller annat likaledes gott torrt bubbel.

Gör så här:

Häll ingefärslag och cognac champagneglasen. Ibland kommer jag ihåg att ställa glasen kallt innan för extra bra effekt. Toppa upp med champagne precis när det är dags att servera.

Skål! önskas med vänliga mat- och dryckesglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera