Immunstärkande kryddmix

Det här receptet publicerade jag efter nyår härom året, då man på det nya året vill många börja med nya, bättre vanor. En av de goda vanorna brukar röra kosten och att man vill äta nyttigare. 

Jag har tidigare skrivit om min syn på det här med smalmat och nyttig mat, och publicerar det inlägget igen här bredvid för den intresserade.

Hur man än vill göra skadar det inte att få i sig lite nyttigheter i form av bland annat kryddor som länge använts i Indien i hälsostärkande syfte. 

Den här kryddblandningen lärde jag mig när jag en höst var otroligt sjuk i lunginflammation och eftersom kryddmixen dessutom är fantastiskt god har jag den gärna som en stapelvara i mitt kök och äter den gärna på mina morgonägg. Den passar till så mycket, inte minst i form av sås som kan serveras till nästan allt. Du kan läsa mer om såsen längst ner i det här inlägget. 

Gör gärna dubbel sats och ge bort en burk till någon du tycker om!

Svartpeppar, korianderfrön, fänkålsfrön, spiskummin och gurkmeja rostas lätt.

Hela korianderfrön kan dessvärre vara svåra att finna i affärer idag, det är synd för de är en mycket god och nyttig ingrediens i så mycket. Jag hittade mina i en välsorterad hälsokostaffär.

Kryddorna rostas lätt i en stekpanna utan fett innan de mixas och blandas med Himalayasalt, mald ingefära och kanel.

Du behöver:

1 1/2 msk hela korianderfrön

1 1/2 msk hel spiskummin

3 msk hela fänkålsfrön

1 msk hel svartpeppar

3 msk gurkmeja mald

2/3 msk torkad mald ingefära

drygt 1/2 tsk mald kanel

1-2 tsk Himalayasalt

Mixade kryddor blandas med de malda – och resultatet blir vackert gyllene och mycket välsmakande!

Gör så här: 

Lägg de hela kryddorna i en torr stekpanna, gärna av gjutjärn och rosta över medelhög värme utan fett under omrörning så att aromerna frigörs och det doftar gott utan att kryddorna blir brända. Tillsätt de malda kryddorna på slutet så de precis blir snabbfotade och hettas upp. Låt det hela svalna innan du häller allt i en elektrisk kaffekvarn (jag har en som jag alltid bara använder till indiska kryddor) och mal dem så att du får ett ganska fint pulver. Eventuellt kan du göra det här i två omgångar. blanda med någon msk salt, helst ayurvediskt rosa Himalayasalt. Förvara kryddblandningen i en glasburk eller liknande med tättslutande lock.

Använd kryddblandningen i din matlagning eller strö över färdiga rätter såsom omelett, kokta ägg, kyckling, fisk, soppa, rostad sötpotatis eller pumpa, på ris…. Det är väldigt gott att blanda ut lite i smält smör eller allra helst ghee (klarat smör som man använder mycket i Indien). Jag blandar gärna även i pressad citron och/eller lime vilket ger en underbar sås som passar till väldigt mycket!

Bon appétit önskas i ditt hälsokök med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Häll kryddblandningen i burkar – perfekt som present också.


Kommentera