Selleripuré

Selleribitar till puré

Sellerimousse, sellericrème eller selleripuré – vad man än kallar det är det här ett mycket gott fräscht tillbehör till kött, kyckling eller fisk. Man kan snabbt koka sellerin men det blir ännu godare om man bakar sellerin i ugnen.

Fransmännen gör ju gärna olika sorters grönsakspuréer såsom jordärtskocks-, morots- och just selleri- dito och jag har läst på bland franska recept och funnit att de ofta, inte alltid, kokar sin selleri i mjölk. I Sverige säger en del recept att den ska koka i grädde, men jag tycker inte det blir så bra med något av de här kokmetoderna. Jag blandar hellre i lite grädde när moussen mixas eller kanske ännu hellre, som fransmännen – bara med rejäla klickar smör.

Man kan också piffa upp purén med äpple eller päron och genom att bryna smöret som man har i – blir underbara smaker!

Här är det min auditionrätt till Sveriges Mästerkock som testas i olika uppläggningar. Denna selleripuré som serverades till hjortfilé innehöll päron, brynt smör och grillad citron.

Du behöver till 4 personer: 

1-2 rotsellerihuvuden

2-3 schalottenlökar, skalade och finhackade

en rejäl klick smör att steka löken i

lite av kokvattnet

ca 1/2 – 1 dl grädde (jag använder Valios laktosfria) – man kan utesluta grädden och då ta lite mer smör och en skvätt av kokvattnet

några klickar rumsvarmt smör till purén när den mixas

vitpeppar

örtsalt eller tryffelsalt beroende på vad du ska servera purén till

Gör så här:

Om du vill koka sellerin: skala den och skär i kuber. Annars lägger du in den tvättade rotsellerin hel med skal och allt i ugnen som du värmt till ca 175 grader. Låt rotsellerin baka i uppemot två timmar tills den här helt mjuk rakt igenom. Skala den sedan och skär i bitar. Om du har kokat sellerin i vatten med salt eller kanske en tärning grönsaksbuljong häller du av de mjuka tärningarna, men sparar en del av kokvattnet att späda med när du mixar purén.

Under tiden steker du schalottenlöken i en rejäl klick smör på medellåg värme tills den är helt mjuk och glansig. Lägg den stekta schalottenlöken med sellerin i mixer, tillsätt grädde och mixa. Späd eventuellt med lite kokvatten eller mer grädde, lägg även i en rejäl klick smör och krydda med örtsalt och peppar. Mixa till en slät puré, mousse, crème och smaka av. Nu är den klar och kan sparas för att värmas upp vid servering.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*