Festlig blomkålssoppa

En soppa kan vara precis så vardaglig eller festlig som man vill, det beror ofta på tillbehören. 

När jag ska ha soppan till fest tycker jag oftast det är gott med vitt vin i soppan. 

Att göra gurktärningar – först gröper du ur kärnhuset..
…sedan skär du först stavar och därefter tärningar av det fasta gurkköttet.

Varför inte servera en blomkålssoppa som blir fin i smaken av smörstekt schalottenlök och vin. Med härliga tillbehör i form av sotad lax, rostade små blomkålsbuketter, mandolin-hyvlad blomkål som marinerats i citron, gurktärningar, salladslök, dillvippor, forellrom och en citrusolja med en aning ingefära blir det både vackert och gott!

Praktiskt att lägga upp tillbehören i tallriken och sedan hälla på soppan – så här fint blir det när man serverar soppan:

Du behöver för 6 personer:

2 blomkålshuvuden, skurna i bitar

2-3 schalottenlökar, skalade och finhackade

en rejäl klick smör

1 1/2 dl vitt vin

1-2 tärningar god grönsaksbuljong (för mig är det viktigt att den är glutamatfri)

1-2 dl grädde (pröva dig fram och smaka av

Till serveringen:

1 blomkålshuvud som du dels gör fina tunna skivor av med mandolin eller hyveln på rivjärn och även tar loss snygga små buketter ur för att rosta

1/2 gurka, skalad, delad, urkärnad och skuren i små tärningar

dillvippor

forellrom (kallas även regnbågsrom) – en liten sked per person

1 laxloin (trimmad ryggbit) ca 150-200 gram

Till dressingen: 

olivolja av mild och god typ

pressad citron

ev. lite pressad apelsin eller bergamott

en aning finriven färsk ingefära

salt och peppar

Gör så här:

Börja gärna med att plocka loss fina små buketter från blomkålen samt att hyvla några buketter till tunna vackra skivor. Förutom den tjockaste delen av rotstocken och bladen använder du alla smulor som blir kvar genom att slänga dem i soppan – inget spill här! 🙂

Stek schalottenlöken i rikligt med smör över medellåg värme, tillsätt vinet och låt reducera en aning för att bli av med en del av syran och förhöja vinsmaken innan du tillsätter blomkålen, vatten och en god grönsaksbuljong. Tillsätt även grädde mot slutet av koktiden men se till att du då inte har för mycket buljong. Koka tills blomkålen är helt mjuk. Mixa soppan – se till att du inte tar för mycket av buljongen innan du ser hur konsistensen blir. Tillsätt eventuellt mer grädde och en klick rumsvarmt smör, mixa soppan riktigt slät och fin. Smaka av med salt och vitpeppar. Ställ soppan åt sidan. Soppan kan förberedas en dag innan, värm den bara strax innan servering.

De små buketterna lägger du på ett smort ugnsfast fat, saltar och strör lite vitpeppar över, hyvla tunna skivor iskallt smör och lägg över. Ställ in i ugnen under grillelementet i cirka fem minuter tills de fått fin färg och smöret dragit in i blomkålen. Drag ner värmen och flytta ner plåten eller formen till mitten av ugnen där de får baka klart i cirka 125 grader tills de är helt mjuka. Ställ dem åt sidan och värm dem bara en aning innan servering.

De vackra tunt hyvlade eller mandolinade skivorna lägger du i citronsaft med en aning iskallt vatten, gärna med någon isbit i. De kan ligga i sin marinad och vänta till servering.

Plocka vackra små vippor av dill och lägg på ett fat att ha klart till uppläggningen.

Skala gurkan, dela den på längden, gröp ur kärnhuset med en sked. Jag brukar försiktigt skära längs med kanten på kärnhuset och sedan dra med en sked längs med så kommer allt bort. Använd det du tar bort i sallad eller mumsa bara som det är – inget behöver slängas! Skär nu det fasta gurkköttet i små tärningar, lägg dem i en burk med lock så de inte torkar tills det är dags att lägga upp.

Rör ut den finrivna ingefäran i citronjuice, kanske med någon annan citrusjuice också. Salta och peppra och tillsätt oljan, rör ordentligt så du får en fin dressing. Ställ den åt sidan så länge.

Skölj salladslöken ordentligt, torka den och skär i tunna skivor/ringar. Lägg dem åt sidan till serveringen. De brukar liksom all lök må bäst av att göras precis i sista minuten. Annars bör de förvaras lufttätt, för att inte få en tråkig ton i smaken, det är något med svavelföreningar har jag för mig..

Torka laxen, krydda med en blandning av salt, finkornigt råsocker och citronskal. Stek i torr panna på medelhög värme så att sidorna sotas. Om du vill tillsätter du lite olja, men det är viktigt att laxen inte blir genomstekt. Den ska bara få vacker yta. Låt laxen svalna lite och skiva den i skivor som du lägger på ett fat tills det är dags för uppläggningen.

Du har nu en mise en place för din uppläggning av soppan. Tag lax, buketter, skivor, gurktärningar, dillvippor och salladslök som du arrangerar vackert i de tallrikar du ska servera soppan i. Tallrikarna kan sedan stå och vänta tills det är dags att servera. Då häller du den varma soppan runtom i tallriken eller skålen, kanske inför gästerna vid bordet.

Servera och njut direkt. Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera