Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Soppa för det nya året!

När året är nytt är det många som tänkt sig lite bättre av allt, däribland mat och nyttigheter. Åtminstone i januari brukar många vara duktiga och lite mer asketiska som en motvikt till julhelgens excesser. Det här är en soppa som kom till i mitt kök med resterna av den myckna rotsellerin jag köpt in till nyårsmiddagen. Kompletterad med morötter samt schalottenlök för smak och kryddad med en immunfrämjande ayurvedisk kryddblandning samt ingefära och min mors egenodlade espelettechili blev det en ny favorit!

Det här är ett exempel på när två smaker harmonierar så pass att en ny smak uppnås – man känner inte fullt ut att det är vare sig selleri eller morot, det smakar bara väldigt gott!

Vill du servera soppan som förrätt vid en middag kan du dekorera den med rökt lax, räkor, strimlor av färska grönsaker eller en klick crème fraîche kanske smaksatt med citron.

Om du inte har den immunfrämjande ayurvediska kryddblandningen tar du lite gurkmeja, spiskummin, korianderfrön (hela eller malda) samt svartpeppar. Men kryddblandningen kan verkligen rekommenderas! Receptet publicerades igår i eget inlägg här på Katinkas Kitchen.

Du behöver för 4 personer: 

1 rotselleri, skalad och skuren i bitar

3 morötter, skalade och skurna i bitar

3 schalottenlökar, skalade och hackade

1-2 tsk immunfrämjande ayurvedisk kryddblandning (receptet publicerades igår på Katinkas Kitchen och återfinns i inlägg här bredvid)

3 cm färsk ingefära, skalad och hackad

gärna lite torkad mald espelettechili (kan ersättas med annan god aromatisk chili)

salt till stekning av löken samt att smaka av med

1-2 vitlöksklyftor, skalade och hackade

3 tärningar grönsaksbuljong av god kvalitet, utan glutamat

1 1/2 liter vatten

olja till stekning

Gör så här:

Stek löken i oljan över medellåg värme med lite salt, gärna Himalayasalt, tills den är helt mjuk och glansig och alla fina aromer frigjorts. Tillsätt morots- och selleribitarna, vitlöken, ingefäran och kryddorna och rör runt lite innan du häller på vatten och tillsätter buljongtärningarna. Låt koka upp och sedan sjuda i cirka 30 minuter tills grönsakerna är helt mjuka. Mixa soppan slätt, tillsätt eventuellt mer vatten, smaka av sälta och kryddning. Servera soppan.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply