Katinkas tryffliga chokladkaka

Den här kakan gör alltid succé – såväl bland stora som små!

En del kommer och säger att de längtar efter den. Och den är nästan löjligt lätt att göra.

Knepet är, förutom kärlek och magi, att den absolut inte får bakas för länge! Den skall bli tryfflig och krämig inuti, varför tiden i ugnen vanligtvis är max 15 minuter. Att den ser vettlöst rinnig ut i mitten är ett gott tecken – det är chokladsmöret som stelnar när det har svalnat. Så snart den är fast i kanterna är den således klar – inte en minut längre! (Se på nedersta bilden här bredvid där den just tagits ur ugnen och man ser hur rinnig den är i mitten.)

Faktum är att det här är en kaka som blir precis lika god, om inte bättre, i glutenfri version, med ljust glutenfritt mjöl.

Den mår alldeles utmärkt av att bakas i förväl och förvaras svalt, kylskåp eller skafferi fram till serveringen. Det är precis som att chokladen mognar och smakerna sätter sig när den får tid att vila innan den serveras, men den går även utmärkt att baka samma dag som den ska serveras.

Du behöver: 

200 gram mörk choklad – jag använder helst Valrhona 67% (eller annan god mörk choklad)

200 gram smör

4 ägg

knappt 2 dl socker

drygt 1½ dl vetemjöl – eller för glutenfri variant: ljust glutenfritt mjöl

1 tsk bakpulver

Gör så här: 

Skär smöret i bitar och lägg i en tjockbottnad kastrull. Bryt eller hacka chokladen och lägg den i kastrullen att smälta på lägsta värmen på spisplattan tillsammans med smöret. Rör då och då och passa så inte står kvar efter har smält. Ställ att svalna.

Vispa under tiden ägg och socker riktigt pösigt. Blanda mjölet med bakpulvret. Häll i choklad-smörblandningen i äggvispet och rör även försiktigt i mjöl-bakpulverblandningen. Häll i smord form med löstagbar kant. Grädda i 175 graders ugn i max 15 minuter.

Observera att den skall vara riktigt rinnig i mitten – det stelnar lite sen. Låt stå svalt – gärna över natten. Den tryffliga choklade mognar då och kakan blir alldeles oemotståndligt tryffelkrämig.

Servera med lättvispad grädde, eventuellt smaksatt med vanilj eller någon god apelsinlikör typ cointreau eller vaniljvodka (faktiskt helt fantastiskt med efterrätter) och eventuellt lite rårörda hallon eller lingon eller färsk frukt. I juletid brukar jag servera den med hinnfria apelsinklyftor (se särskilt recept på apelsinsallad i sockerlag här på Katinkas Kitchen) och till påsk med apelsinklyftorna blandade med mango och passionsfrukt för den fina gula färgens skull.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 


En kommentar

  1. Anniqa Holmgren

    hej Katinka!

    vilken härlig matsida! Vad fint du har gjort, vackra bilder o presentationer.
    Jag blir genast sugen på att prova dina recept!!

    Hälsningar Anniqa

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*