Pumpasoppa med ayurvediska kryddor

Pumpa är nyttigt och gott, och dessutom bra för lite känsliga magar. Det här med IBS verkar vara en hel vetenskap, men för säkerhets skull tänkte jag ett tag framöver laga lite magsnäll mat och här kommer pumpan in. Den får både smak och magsnällhet av den immunstärkande ayurvediska kryddblandningen jag skrev om för ett tag sedan. Om du inte redan gjort en sats rekommenderar jag dig att göra det! Jag använder den på mina frukostägg, på omeletter, på kyckling och fisk – och nu i denna soppa tillsammans med färsk ingefära. Har du inte kryddblandningen kan du ju snegla på receptet som du hittar i eget inlägg, eller så tar du någon matsked gurkmeja, en tsk spiskummin, en tsk malda korianderfrön och gott om svartpeppar samt gärna fänkålsfrön som är riktigt snälla och bra mot magen.

Känsliga magar gillar oftast inte vitlök, men jag älskar det och brukar ha det i det mesta ändå. Ibland kan schalottenlök vara ett mildare alternativ – man får pröva sig fram. Fast det brukar gå bättre när vitlöken kokas ordentligt tycker jag.

Du behöver för ca 4 personer:

1 butternutpumpa eller någon annan ätbar pumpa, cirka 800 gram – skalad och skuren i små kuber

3-4 schalottenlökar, skalade och hackade (den med riktigt känslig mage hoppar över löken)

ev. 1-2 vitlökar, skalade och delade i halvor

några msk olja eller smör att steka i (man kan också ta en blandning)

salt att steka löken i (har läst i Malin Sandströms och Lisa Förare Winblads utmärkta bok Mat-Molekyler att det främjar resultatet)

3-4 cm färsk ingefära, skalad och hackad

2-3 tärningar god grönsaksbuljong (gärna fri från glutamat)

1 – 1 1/2 liter vatten (har du kvar kokvatten från när du kokat någon grönsak tar du gärna med det!)

Schalottenlök och kryddblandningen (recept finns i eget inlägg)

Gör så här:

Stek löken i oljan eller smöret på medellåg värme med salt tills löken är helt mjuk och glansig och alla fina söta aromer frigörs. Tillsätt pumpabitarna och låt dem fräsa med ett tag. Tillsätt även kryddorna samt ingefäran och stek även dem ett tag innan du häller på vatten och buljong. Låt småkoka under lock tills pumpan är helt mjuk. Mixa soppan slät. Servera direkt, kanske med ett gott bröd.

Scrolla ner för alla bilder!

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Soppan mixas med stavmixer

Kommentera