Mumsiga mörka chokladtryfflar

Det här receptet ger underbart mörk fyllig chokladtryffel för chokladälskare. Tryfflarna ska mogna några dagar upp till en vecka för att nå de riktigt fylliga höjderna.

Det är ganska kladdigt och pilligt att göra dem, men väl värt mödan. Jag gör dem gärna till jul och brukar göra dubbel sats på en gång och ger gärna bort i julklapp till släkt och vänner. Om några finns kvar är de alltid uppskattade till kaffet på nyårsafton. 

De kan givetvis smaksättas som man vill, men jag föredrar den här med kaffe och cognac – lustigt nog anas bara de noterna sedan i den färdiga tryffeln, antagligen för att de är så mörka och fylliga. Mina barn älskar dessa tryfflar! Ett år gjorde vi med chili som smaksättning genom att blötlägga anchochili och sedan ha i såväl lite mixad finhackad chili som en del av spadet. I år tänkte jag pröva att använda balsamvinägern med vanilj från Oliviers & Co som spännande smaksättning. 

Du behöver:

200 gram mörk choklad, minst 70% kakaohalt av god kvalitet – typ Valrhona

2-3 msk smör

2 msk espressokaffe

1 dl siktat florsocker (mer om du använder en väldigt bitter sockerfattig choklad)

2-3 msk vispgrädde

gärna några tsk cognac

200 gram choklad till doppning

Kakao av riktigt god kvalitet att sikta över de chokladdoppade tryfflarna

Gör så här:

Smält den första mängden choklad tillsammans med smöret och grädden på låg värme. Låt svalna något innan du rör ner kaffet, cognacen och siktar i florsockret. Rör ihop och ställ smeten i kylskåpet eller ett svalt fönster att stelna till. Den blir ganska fast när an har haft i florsockret.

Ta av massan med en sked och rulla till små tryffelbollar. Lägg på en bricka täckt med bakplåtspapper. Stick en tandpetare i varje tryffel. Ställ tryfflarna kallt i några timmar så de stelnar och blir kalla och hårda.

Ta loss tandpetarna och stick i dem igen. Detta för att inte tryffeln ska gå sönder när du behöver lösgöra dem efter doppning i chokladen. Smält den andra mängden choklad och förbered inför doppningen genom att ha en bricka med bakplåtspapper klar att lägga de färdigdoppade och kakaotäckta tryfflarna på.

Ta fram en djup tallrik och en liten sil tillsammans med kakaon. Häll kakao i silen. Doppa eller pensla tryfflarna med den smälta chokladen. Håll i tandpetaren och sikta kakao på undersidan av tryffeln först, ställ ner den med kakaosidan neråt på bakplåtspappret och lösgör tryffeln från tandpetaren med hjälp av en annan tandpetare. Dutta med tandpetaren så den smälta chokladen täcker hålet, alternativt häll på en liten droppe smält choklad och sikta därefter kakao över tryffeln. Det blir till slut mycket lös kakao på bakplåtspappret med de färdiga tryfflarna.

Allt eftersom de stelnar brukar jag lägga över dem i en burk för att vika pappret och hälla tillbaka kakaon i silen för att använda till resten av tryfflarna. Det blir som sagt ganska slabbigt och kladdigt, men med ett förföriskt gott resultat! Lägg de stelnade tryfflarna i en burk med lock och ställ svalt (helst i kyl eller sval) att mogna i en vecka.

Njut sedan en eller två då och då till en god kopp kaffe eller te eller pröva med lite cognac, madeira eller annat vin.

Lycka till önskas med vänliga tryffliga hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

 

 

 

 

Kommentera