Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Skrei juliennegrönsaker & fänkåls-beurre blanc

Så här års kommer den fina fasta torsken som går in till norska kusten för att leka som norrmännen kalla Skrei. Ofta ser man skreitorsk vilket blir lite tokig upprepning på samma sätt som chai-te och mint-nana, men för att klargöra kan det kanske vara hjälpsamt.

Hur som, denna torsk är ju redan väldigt fast och fin i sitt kött, om man vill kan man dessutom rimma den helt snabbt. Jag tycker att den då dessutom får en fin glansighet och håller ihop bättre när den serveras. Skreien har bara bakats i ugn med lite olivolja och serveras med morötter, zucchini och fänkål skurna julienne. Julienne är köksfranska för smala stickor eller strimlor av grönsaker som man gärna serverar just till fisk. Här har jag låtit dem sjuda i en citrusdoftande buljong.

En beurre blanc är klassisk till fisk, även om den ursprungligen serveras till gädda. Här får denna smörsås ytterligare smak av fänkål – både färsk och torkade frön. Det här är en rätt som kräver lite mer arbete – fast det är väl värt det! Den som vill serverar även nykokt potatis till.

Receptet till såsen finner du i eget inlägg här bredvid.

Du behöver för 4 personer:

600 gram skrei eller torskrygg (man kan även med fördel använda kummel eller annan vit fisk, även röding kan fungera)

3/4 dl salt

1 liter kallt vatten (du kan behöva börja med att lösa saltet i en mindre mängd varmt vatten och sedan komplettera med kallt vatten)

olivolja till pensling

vitpeppar

Till julienne-grönsakerna:

2-3 morötter, beroende på hur stora de är, skalade

1-2 zucchini, väl tvättade och torkade

1-2 färsk fänkål, väl tvättad

1-2 citroner, “grillade” i stekpannan eller i ugnen – den pressade saften

en god grönsaksbuljong, eventuellt kompletterad med lite fiskfond

en klick smör

Gör så här:

Skär skreien i fyra portionsbitar om du inte redan fått hjälp med det hos fiskhandlaren. Om skinnet är kvar tycker jag bara det hjälper till att hålla ihop den. Lös upp saltet i vattnet och låt skreibitarna rimmas i lösningen i 20-30 minuter. Tag upp dem och skölj dem i kallt vatten. Lägg dem i en ugnsfast form som du smort med smör eller olja. Ställ dem åt sidan så länge.

Skär grönsakerna i fina strimlor ungefär som tändstickor. Värm upp buljongen och tillsätt citronsaften från citroner som du “grillat” i stekpanna eller i ugnen så att de blir helt mjuka och saften smakar gudomligt. Lägg i en klick smör och låt grönsakerna sjuda tills de precis blivit mjuka.

Schalottenlök och fänkål kokas i vin eller Vermouth med en aning vinäger
Vispa ihop din beurre blanc precis lagom till servering

Gör såsen enligt receptet du finner i eget inlägg här bredvid på Katinkas Kitchen medan fisken blir klar i ugnen. Jag sätter en termometer i fisken och låter den gå upp till 44 grader innertemperatur.

Lägg upp grönsaker på tallrikar, toppa med fisken och ös sås över. Servera direkt.

Man kan gärna servera en klick av det avsilade schalottenlöks- och fänkålshacket till, som du ser att jag gjort på bilden. Får du över kan du även använda det i någon pastasås eller frittata. Detsamma gäller om du får en liten klick sås över.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

En delikat och vacker måltid

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply