Pannacotta med romkörsbär

Jag såg en bild i flödet på Facebook och kommenterade hur snyggt det såg ut. Det där måste jag pröva tänkte jag – och här är resultatet. Jag kan emellertid konstatera att för att pannacottan ska hålla sig snyggt och prydligt på kanten bör den vara lite mer fast än vad jag föredrar den. Se där, ytterligare en sak som verkar bättre i teorin än den är i verkligheten.

Dessutom var det i ärlighetens namn inte helt lätt att få kuporna att hålla sig stilla så att det inte blev gräddmärken på glaset, inte minst när de skulle transporteras in i kylen för att stelna. Men det ser raffinerat och läckert ut vid serveringen och kanske går att utveckla med någon bättre form av serveringskupa. .

Jag utgick från min klassiska vaniljpannacotta och kokade ihop körsbär med en aning råsocker och rom. Gott blev det i alla fall!

Du behöver för 4 personer:

5 dl grädde, jag använder gärna Valios laktosfria grädde

4-5 tsk råscoker

1/2 vaniljstång, uppskuren på längden (lätt att göra med en sax tycker jag)

2 1/2 – 3 gelatinblad (med 3 blad blir den lite fastare och håller sig bättre på kanten men jag tycker konsistensen är mer angenäm med den mindre mängden gelatin)

1 paket frysta urkärnade körsbär

2 – 3 tsk socker

3 msk rom

gärna färska körsbär till serveringen

Gör så här:

Lägg gelatinbladen i blöt i en skål med kallt vatten. Se till att varje blad har kontakt med vattnet. De ska vara i blöt i minst tio minuter innan du använder dem.

Lägg grädde, den första mängden socker och uppskuren vaniljstång i en tjockbottnad kastrull. Ställ den på värmen och låt det hela nästan koka upp, blandningen ska bli varm men inte koka – möjligen småsjuda helt kort. Lyft av kastrullen från värmen och låt svalna lite samtidigt som smakerna dras ur vaniljstången än mer.

Lyft upp gelatinbladen ur vattnet och lägg dem i den varma gräddblandningen, rör runt så gelatinet löser sig. Sila blandningen så du blir av med vaniljstängerna, alternativt lyft upp dem om de inte blivit smuliga vid uppskärningen. Skrapa ur fröna och låt dem vara med i gräddblandningen. Låt blandningen stå och bli mer rumstempererad innan du häller den i kuporna.

Arrangera kuporna mot någonting så de står ganska stadigt och får en bra vinkel där pannacottan kan vara. Se bilden. Häll försiktigt gräddblandningen i kuporna och se till så de inte rullar i sidled. Låt dem stå och bli helt rumstempererade innan du försiktigt ställer dem i kylen, fortfarande med samma lutning. Det här är det svåraste momentet och jag har ingen bra lösning på det annat än min rekommendation att hantera dem varsamt så du får snygga kupor och kanter till pannacottan. Låt dem stå i minst två timmar, det är den tid det tar för gelatinet att stelna i kylskåpstemperatur. De kan gärna stå över natten om du vill.

Koka ihop körsbär med socker och rom i en tjockbottnad kastrull över medelhög värme, rör då och då. Låt koka tills nästan all vätska kokat in och du får lite mer marmeladig konsistens. Ställ att svalna till serveringen.

Vid serveringen skedar du försiktigt i lite körsbärskompott bredvid pannacottan som nu är på ena sidan i en snygg vinkel i kupan. Dekorera gärna med några färska körsbär. Servera.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hamamrskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera