Thailändsk biffsallad

Thailändsk biffsallad eller Thai Beef Salad är en helt underbar rätt! Den heter yam nam tok på thailändska. Det blir extra gott om man grillar köttet, men det går självklart även bra att steka köttet i stek- eller grillpanna.

Jag tycker det här är ett väldigt bra recept som kommer från den utmärkta kokboken Det thailändska köket, skriven av Fredrik Liljeblad och Kjell Fornander. Ibland gör jag en enkel version av denna sallad på kött som blivit över från middagen dagen innan – då hoppar jag helt enkelt över marinaden och får en enklare sallad med inte riktigt lika rika smaker, men fortfarande god och med hetta och smak från dressingen. Det blir extra gott när köttet grillas innan det skivas upp. Man kan även laga rätten på överblivet kallt kött.

Du behöver till fyra personer: 

Man kan ta oxfilé eller utskuren biff till exempel. Även rostas blir utmärkt.

½ kg kött

2 vitlöksklyftor

2 schalottenlökar

gärna några korianderrötter (kan uteslutas)

½ stjälk citrongräs (kallas även lemongrass)

1 msk svartpeppar, gärna nymald

1 tsk salt

ev. lite vatten

Gör så här:

Först ska köttet marineras. Kör ingredienserna till marinaden i en mixer tills det blivit som en puré. Tillsätt ev. vatten om det blir för tjockt – men ta så lite vatten som möjligt. Skär ½ cm djupa skåror i köttet med en vass kniv i korsmönster över köttets yta. Gnid in marinaden ordentligt och lägg köttet att marineras i kylskåpet i minst 6 timmar.

Till salladen:

Salladsblad efter smak och tillgång

8 schalottenlökar, skurna i väldigt tunna skivor

4 vårlökar (kallas även sticklök hos oss), finhackade

färsk mynta

Till dressingen:

4 torkade chilifrukter (jag brukar oftast ta färsk chili dock)

saft från 2-3 limefrukter

1 msk nam pla (thailändarnas svar på soya – en fisksås)

1 msk palmsocker, eller mörk farin (fast jag brukar ta ljust muscavadosocker – diabetikern tar helst kokossocker och drar ner på mängden)

1 vitlöksklyftor, finhackad eller pressad

Till garnering:

Färsk chili, hackad

2 makrutblad (limeblad), finstrimlade till dekoration – jag brukar utesluta det dock)

Här tar jag i stället koriander med förtjusning

Gör så här: 

För att blanda dressingen:

Rosta de torkade chilifrukterna lätt i torr stekpanna utan att de bränns. Den som vill ha kvar hettan från frön och frösträngarna tar inte bort dem, men den mer försiktige tar bort dem. Mal chilin till pulver i kaffekvarn. Blanda med övriga ingredienser, gärna i en burk som du skakar ihop allt i. Om du väljer färsk chili finhackar du den bara och blandar med övriga ingredienser till dressingen.

När det är dags att grilla eller steka köttet:

Torka av marinaden och pensla köttet med lite olja, grilla eller stek på hög värme så det blir välstekt på ytan men blodigt inuti (i vart fall i originalreceptet som jag gillar, men den som vill kan ju steka sitt kött mer). Låt köttet svalna.

Montering:

Lägg upp salladsbladen vackert på ett stort serveringsfat alternativt portionsvis på tallrikar. Skär köttet i mycket tunna skivor. Lägg köttskivorna i en skål tillsammans med den tunt skurna schalottenlöken, en knapp dl mynta och hälften av de strimlade vårlökarna. Häll dressingen över och blanda väl. Låt gärna stå och dra i en timme. Lägg sedan upp köttet på salladsbladen, strö över resten av myntan och vårlöken och garnera med färsk chili och strimla

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera