En italiensk middag

Uppdukat för antipasti med aperetivo

Alla som varit i Italien har säkert förundrats över mängden mat italienarna verkar äta, i vart fall om man tittar på restaurangmenyerna. Faktum är att de flesta av våra italienska vänner vanligtvis äter betydligt mindre och lättare, men sanningen är också att de ibland äter precis så mycket som en ”äkta” italiensk måltid innefattar. När vi nyligen kom hem från en resa till Rom och södra Italien hade jag resväskan full av delikatesser . Vi bjöd in några vänner och ställde till med en italiensk middag!

Bruschetta med tomatpesto, insalata caprese och ett glas prosecco

Vi börjar med en aperetivo, kanske ett glas prosecco eller den ännu bättre Franciacortan eller varför inte den goda drinken Negroni. Vi knaprar några oliver till det och börjar med Antipasto. För italienarna betyder det en förrätt som kan vara en lättare rätt såsom mozzarella eller en bläckfisksallad eller ibland lite mer likt tapas – lite småplock. Jag gillar att börja med just småplocket på stående fot i form prosciutto, kanske en god salami eller ost, insalata caprese som ju är mozzarella- och tomatsallad samt några små rostade brödskivor, bruschetta och någon pesto till det.

Spaghetti con alcachofa, limone e parmiggiano

Vi fortsätter sedan med Primi Piatti, den ”första rätten” som ganska ofta är pasta i någon form, ibland risotto, men kan också vara en soppa för den som vill. Jag kör hela den italienska upplevelsen med en smakrik pasta som absolut inte får bada i sås, utan snarare bara vara full av smaker från det säsongen erbjuder. I det här fallet hade jag tagit med späda nyplockade kronärtskockor hem från Italien som förvälldes och sedan hackades ner, stektes med lite schalottenlök (ja, det är mer franskt än italienskt), lite vitlök som fick steka med, färsk rosmarin – också den medplockad från Italien och full av vackra aromatiska ljusblålila blommor att strö över den färdiga rätten, citronskal från nyplockade citroner från Italien samt vitt vin. En klick smör för att toppa smakerna innan den al dente-kokta pastan slungades runt i pannan och serverades med parmesan lagrad i dryga 30 månader.

Scaloppine al Limone med savoykål

Nu börjar vi bli varma i kläderna och förutsatt att pastaportionen inte varit för stor är det dags för Secondo Piatto, den ”andra rätten” som ofta är kött eller fisk alternativt skaldjur som stekts, bakats i ugn eller grillats. Till detta serveras vare sig ris, potatis eller pasta utan möjligtvis Contorni, ”tillbehör”. Här blev det en favorit från det italienska köket som jag gärna äter när jag är i Italien; Scaloppine al Limone, kalvschnitzel i citronsås. Vanliga grönsaker att servera till är mangold, spenat, broccoli, den smala sparrisbroccolin som på italienska heter Cime di Rape och är otroligt god eller radicchio, röd endivliknande sallad. Vilken grönsak det än är brukar den vändas runt i en panna med olivolja, några vitlöksklyftor och kanske lite chili beroende på i vilken del av Italien man befinner sig. Jag fick inte tag på vare sig mangold eller Cime di Rape så jag tog savoykål som stektes med vitlök, vitt vin, citronskal och lite chili. Citronsåsen görs i stekpannan där köttet stekts mycket hastigt, gärna med lite rosmarin eller salvia och en vitlöksklyfta, varefter pannan deglaceras med en skvätt vatten, citronjuice och kalvfond. Jag hade även i en liten skvätt Marsala, ett sött italienskt vin. Servera direkt med din contorni. Vi drack en Montepulciano d’Abruzzo till.

Flingsalt och olivolja är pricken över i..!

Nu blir det en liten konstpaus innan det är dags för desserten, eller Dolce som det heter i Italien. Efter all denna mat valde jag inte klassikern Tiramisu, hur gott det än är. Det fick bli en citronsorbet på de ljuvligt söta citronerna jag släpat med hem från sydItalien. Den serverades på ett sätt jag lärt mig på en fantastisk restaurang på Mallorca; på en liten bädd av små tärningar av syrligt äpple med basilikastrimlor läggs en kula citronsorbet som toppas med flingsalt och en fruktig olivolja. Vi hade köpt en ljuvlig olja som görs på en olivsort som heter Intosso och växer på 400 meters höjd. Den är väldigt grön i färgen, mild men samtidigt gräsig och med ett visst bett. Det blir otroligt spännande smakmagi mellan citronsorbeten, saltet och olivoljan – det smakar nästan karamelligt. Recept på citronsorbeten finner du i eget inlägg här bredvid eller på länken nedanför, där även de andra recepten har egna länkar. Vi drack såklart en liten limoncello till citronsorbeten.

Citronsorbet på bädd av syrliga äppeltärningar med strimlad basilika, toppat med flingsalt och olivolja

Nu kan man ju tro att det är över, men då är det dags för kaffe och jag vill få in ytterligare en godsak jag släpat hem från Bella Italia; Pasta di Mandorle, en liten kaka med ursprung från Neapel som är något av det godaste jag vet, särskilt när den är alldeles nybakad. Expediten på vårt favoritkonditori såg förvånat på mig när jag ville ha ett kilo av dessa små läckerbitar, som man ibland kan hitta på svenska caféer men aldrig lika goda som när de nybakade nere i Italien avnjuts i solen med en god kopp kaffe.

Pasta di Mandorle – en Napoletansk delikatess!

Nu är det bara för dig att välja ut vilka rätter du ska servera på din italienska middag, bjuda in familj och vänner till La Cena Italiana!

Buon appetito och en riktigt trevlig middag önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Solmogna nyplockade citroner från Italien

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Ett kilo pasta di Mandorle medköpt från pasticceria Roseanna

2 Kommentarer

  1. Sarah Howarderie

    Bästa Katinka,
    Så härliga rätter, vill gärna spara ditt inlägg med bilder och text men lyckas inte. Vill du vänligen maila det till mig.Vänligen Sarah

  2. katinkaskitchen

    Hej Sarah! Så kul att du gillar inlägget och bilderna. Vad ville du använda dem till? De finns ju alltid här på Katinkas Kitchen. 🙂
    Jag vet att du är vän med mig på FB, men känner vi varandra utöver det..? Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*