Min prinsesstårta

Prinsess- eller princesstårta, hur det nu ska stavas, är en stor favorit hemma hos oss. Vi ansluter oss till den skånska falangen som förespråkar hallonsylt i tårtan tillsammans med vaniljkräm och fluffig grädde – och såklart marsipanlocket. Det kan vara vårligt ljusgrönt, rosa eller vitt eller någon helt annan färg, såsom blått eller rött. En klassisk prinsesstårta har ju en rund form, som kan vara lite klurig att få till i hemmaköket. Samtidigt är ändå en del av charmen med det hemmagjorda just att det inte är perfekt – fast förhoppningsvis smakar underbart. Särskilt som jag då gärna drar ner på sockret så att bland annat hallonsylten blir syrligt fräsch.

Jag har också vid tidigare tillfälle gjort en prinsessbakelse som blev riktigt god där jag ersatte grädden samt vaniljkrämen med en vaniljbavarois. Recept på den finner du i eget inlägg här på Katinkas Kitchen.

Vaniljkrämen kan man antingen göra enligt konsens alla regler eller om man vill göra en ultrasnabb variant faktiskt använda sig av Marsanpulver.

Tänk på att tårtan behöver stå ett tag så att allt sätter sig innan du serverar den.

Som vanligt gör jag gärna tårtan både gluten- och laktosfri. Vad gäller hallonsylten kan man självklart ta färdig, men jag tycker det blir så mycket fräschare hallonsmak när man kokar en egen som mer är som hallonkompott med liten mängd socker.

Eftersom jag tycker om när det bara är en sockerkaksbotten längst ner och sedan hallon, vaniljkräm och grädde innan marsipanlocket räcker det här receptet till två tårtor:

Du behöver till sockerkaksbotten:

3 ägg

90 gram socker, gärna finkornigt råsocker

90 gram mjöl (jag tog glutenfritt mjöl)

1 tsk bakpulver

40 gram smält smör

det finrivna skalet av 1 väl tvättad citron, helst ekologisk

Du behöver till hallonsylten:

2 paket frysta hallon

1/2 – 1 dl socker, gärna råsocker

Du behöver till vaniljkrämen:

2 dl socker

5 äggulor

75 gram vetemjöl

4½ dl mjölk, uppvärmd så nästan kokar

1 vaniljstång eller ½ tsk frön från vaniljstång s0m numera finns att köpa på burk i många affärer

15 gram smör, rumstempererat

Till grädden:

6 dl grädde – jag använder gärna Valios laktosfria grädde

2-3 msk Marsanpulver

Dessutom behöver du:

Ett marsipanlock i valfri färg (finns att köpa i välsorterade butiker även om den nitiske bagaren gör sin egen marsipan..)

Gör så här:

Så här gör du sockerkaksbotten: 

Smält smöret och ställ det åt sidan att svalna. Vispa äggen med sockret så det blir fluffigt. Tillsätt det finrivna citronskalet och sikta i hälften av mjölet som du blandat med bakpulvret. Blanda försiktigt och sikta sedan i resten av mjölet, vänd försiktigt ner det också. Vänd sist försiktigt ner det smälta avsvalnade smöret. Häll i en smord form som där du lagt bakplåtspapper i botten. Grädda i 175 grader i ca 25-30 minuter tills kakan blivit gyllenbrun och börjat dra sig från kanterna. Tag ut kakan, låt den vara kvar i formen i fem minuter att svalna lite innan du försiktigt tar bort kanten och botten på formen och låter kakan svalna helt på ett bakgaller. Kakan är lite ömtålig så hantera den varsamt.

Koka hallonkompotten:

Lägg hallon och socker i en kastrull, låt smälta på medelhög värme och låt småputtra så att vätskan kokar bort till stor del. Ställ att svalna tills det är dags att använda den. Om den har mycket vätska kan du hälla av lite i ett durkslag. Släng det inte – det är jättegott att dricka som det är eller i en drink!:)

Gör vaniljcrèmen:

Vispa äggulorna snabbt, vispa därefter i sockret lite i taget och fortsätt vispa 3 minuter tills blandningen är blekgul och bildar band. Sikta i mjölet och fortsätt vispa. Koka upp mjölken med vaniljstången som du skurit på längden så fröna kan komma ut. Använder du frön från burk tillsätter du dem när såsen kokat färdigt. Tillsätt sedan den heta mjölken i en tunn stråle, lite i taget, fortfarande under vispning. Häll smeten i en tjockbottnad kastrull och ställ den över måttlig värme. Rör med vispen över hela botten på kastrullen så att smeten inte bränner fast. Både äggulor och socker har väldigt lätt för att bli brända. När såsen börjar koka klumpar den sig gärna, men blir slät igen när du fortsätter vispa:)

När såsen kokat upp drar du ner värmen till måttligt svag och fortsätter vispa i 3 minuter så att mjölet blir ordentligt kokt. Det här är viktigt för att det inte ska smaka mjöl om krämen, på samma sätt som när man gör en béchamelsås. Var hela tiden försiktig så att krämen inte bränns vid.

Ta av kastrullen från värmen och vispa i vaniljfrön eller vaniljsocker och ev. i likör om du vill. Om du inte ska använda krämen direkt skrapar du ner kräm från kastrullens kanter och lägger några klickar mjukt smör över ytan för att den inte ska skinna sig. Krämen håller sig en vecka i kylskåp och kan även frysas.

Grädden:

Vispa grädden på medelhög visphastighet och vispa efter ett tag i lite Marsanpulver. Grädden ska här vara ganska fast så den håller formen, men absolut inte ha blivit smör eller ens grynig.

Montering:

Dela botten i två delar. Lägg den ena på ett fat alternativt tillbaka i formen, eventuellt med bakplåtspapper i botten för att lättare kunna föra över tårtan till ett serveringsfat senare. Lägg på hallonsylt eller -kompott. Låt den stå lite innan du lägger på ett lager vaniljkräm. Lägg så på grädden och forma till en kupol om du vill ha mer klassisk form eller släta ut grädden så att den är vågrät och slät. Ställ tårtan kallt att stelna lite innan du försiktigt lägger på marsipanlocket. Låt tårtan stå kallt till servering.

Servera och njut!

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*