Moussetårta: rabarber & jordgubbar

En härlig födelsedagstårta i juni

På min födelsedag har det varit jordgubbar på tårtan så länge jag kan minnas. Så infaller födelsedagen just när de första jordgubbarna börjar komma. Fast jag tycker om att variera tårtorna – ibland blir det mer klassiskt, ibland maräng Pavlova med ett berg av färska jordgubbar och ibland nyskapade mer experimentella versioner av moussetårtor. Som härom året med körvelmousse och jordgubbar.

Just i år firade vi födelsedagen i förskott då själva födelsedagen firas söderut, på vackra ön Elba utanför Toscanas kust. Rabarber och jordgubbar som fick sätta tonen tillsammans med vanilj och pistage. Rabarbern kokas till en sötsyrlig kompott som blir till en ljuvt len bavaroise eller mousse på en pistagefondantbotten gjord på brynt smör. Ovanpå dekoreras tårtan med jordgubbar och ätbara blommor.

Det här kan låta som en komplicerad tårta, men är faktiskt lättare att göra än man kan tro och dessutom oerhört praktisk eftersom den står färdig i kylen och väntar på att serveras till gästerna.

Pistagefondantbotten på gång

Du behöver för en tårtform på ca 20-22 cm: 

Till pistagefondantbotten: 

200 gram pistagenötter, skalade – gärna så gröna fräscha som möjligt

150 gram socker

2 ägg

120 gram brynt smör

ev lite nymald kardemumma

1 tsk rom

Till rabarberkompotten:

4-6 stjälkar (ca 600 gram) rabarber, skalade och skurna i bitar

1 1/2 – 2 dl socker (beror helt på hur syrlig rabarbern är! Börja med mindre mängd)

1/4 – 1/2 dl vatten (bara lite för att få till kompotten utan att det blir vattnigt)

1/2 – 1 uppskuren vaniljstång

6 gelatinblad, blötlagda i kallt vatten

400 gram grädde, jag använder laktosfri grädde

Till topping/dekoration:

500 gram färska jordgubbar, delade i halvor

gärna ätbara blommor – såsom penséer, violer, rosor, gurkört, krasse…

Pistagefondantbotten redo för gräddning och den mixade rabarberkompotten i bakgrunden

Gör så här:

Börja med botten: Smält smöret i en kastrull på mellanhög värme, när smöret smält rör du runt kastrullen då och då tills smöret börjar dofta gott och börjar mörkna en aning utan att bli bränt. Ställ smöret att svalna en aning. Under tiden kör du pistagenötterna i matberedare så de blir ett mjöl. Rör ihop de hela äggen med sockret – det går utmärkt att göra med en handvisp eftersom det inte ska vara så fluffigt här. Tillsätt rom och den finhackade pistagen och till sist det smälta smöret, men häll inte i allt av trumset på botten av kastrullen. Blanda till en slät smet och häll den i en form med löstagbara kanter som du klätt i botten med en tillklippt rundel av bakplåtspapper så den blir lätt att lossa sedan och smort kanterna på. Grädda i ugnen på 175 grader i 20 minuter. Tag ut och låt svalna.

Så här gör du rabarberkompotten:

Lägg gelatinblad i kallt vatten så att det hinner ligga minst tio minuter innan det ska användas. Lägg rabarberhacket i en kastrull tillsammans med den mindre mängden socker och den uppskurna vaniljstången. Låt sjuda på ganska låg värme så att rabarbern ”smälter” ner och du får en fin kompott, men tänk på att inte koka den för länge – den får inte mista sin fräschör. Tag kastrullen av värmen och rör i gelatinbladet som du kramar ur lite först och rör i den fortfarande varma rabarberkompotten. Ställ kompotten att svalna. Lyft upp vaniljstången och skrapa ur fröna, kör kompotten i mixer så att den blir slät och fin. Ställ den att svalna i rumstemperatur så att den kan blandas med vispad grädde utan att grädden smälter.

Vispa grädden, tillsätt en liten sked socker och vispa tills du har ett fint fluff som är relativt fast men inte för välvispat. Blanda försiktigt ner grädden i rabarberkompotten eller tvärtom.

Lägg den avsvalnade pistagebotten i formen som du rengjort, lägg botten med ovansidan neråt så fastnar den inte och blir lättare att skära vid servering. Klä formens kanter med plastremsa som finns att köpa i bland annat Cordon Bleu – detta gör att tårtan får finare kanter och blir lätt att ta ur formen. Häll moussen i formen över botten, släta till ovansidan och ställ i kylen att stelna. Det tar minst två timmar för gelatin att stelna, tårtan kan med fördel göras en dag i förväg.

Tag fram tårtan och dekorera den med färska jordgubbar och gärna vackra blommor. Så här kan tårtan stå färdigdekorerad i kylen och vänta till servering. Om du gör tårtan en dag i förväg är det bra att vänta med att dekorera den till samma dag som den ska serveras. Vid servering tar du bort formens kant och drar försiktigt bort plasten och placerar tårtan på ett vackert fat eller en bricka.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Jag älskar att dekorera med ätbara vackra blommor!

Kommentera