Matjessill & potatis med brynt smör

Jag älskar matjessill! Denna inte så svenska sill med sina härliga smaker. Matjes kommer från Nederländerna, där man sedan länge fångar den fina feta sillen och ställer till med gille för att fira dess ankomst i maj efter vinterns magrare sillar. Maatjesharing betyder vad jag förstår jungfrusill och syftar till när sillen nått en fetthalt på 16%. Den fiskas från maj till september och läggs i saltlag på stora trätunnor innan den konserveras. Lagen smaksätts med kryddpeppar, kanel, nejlika och oftast även sandelträ. Holländarna, liksom fransmännen, serverar den gärna med syrligt grönt äpple. Det är mycket gott, särskilt med lite lök och brynt smör också.

Det här receptet kan gärna göras med äppeltärningar eller -strimlor, men den här gången hade jag inte äpplen hemma utan tog salladslök som blir som ett mellanting mellan rödlöken och gräslöken – mycket gott! Den som vill har även skivor av kokt ägg med.

Jag köper faktiskt gärna de hela filéerna och skär upp själv och försöker undvika de sötaste varianterna – sill har blivit onödigt sött tycker jag, fjärran från vikingarnas salta versioner.

Du behöver till 4 personer:

2 burkar matjesfiléer, skurna i bitar

1 knippe salladslök, kallas även ibland vårlök, strimlad

8 kokta kalla eller ljumma potatisar, skurna i skivor

50-75 gram brynt smör (en del försvinner dessutom vid brynandet)

rikligt med svart- och vitpeppar, gärna även lite kryddpeppar

gärna även 1 grönt äpple, skalat och tärnat, skivat eller strimlat

ev tomater till servering

ev. hackat eller skivat ägg till servering

pressa gärna lite citron över vid servering för extra smak och fräschör

Gör så här:

Lägg upp sillbitarna med potatisskivorna i vacker cirkel på ett stort fat eller direkt på portionstallrikarna. Strö salladslök och ev. äpple över. Så här kan rätten stå förberedd ett tag inför servering. Bryn smöret genom att smälta det över medelvärme och passa tills det börjar puttra och puttret lägger sig igen – du känner den underbara nötigt doften. Ta av kastrullen från plattan då, så smöret inte bränns – det ska bara bli vackert gyllene med magiska doft- och smaknoter. Låt smöret stå en liten stund så att fällningarna lägger sig på botten. Häll försiktigt av det och ringla det över sillen och potatisarna. Servera direkt. Jag brukar hälla det smälta smöret genom en finmaskig sil ner i en liten kanna eller mjölksnipa som ställs fram åt gästerna att ta mer av vid bordet.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarsköld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera