Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Tom Sjöstedts Café de Paris-smör
Tom Sjöstedts Café de Paris-smör – försvinnande gott!

För ett antal år sedan lagade jag faktiskt mat med Tom Sjöstedt. Det var en tävling för matbloggare, sponsrad av Norsk Laks (ja, de stavar så – du kan läsa mer i inlägget jag skrev då).

Tom, som var en av domarna och den kock som gav oss tips och inspiration berättade glädjestrålande om sitt projekt: att öppna en egen restaurang tillsammans med en kollega – Lilla Ego. Resten är historia, några år senare kan vi alla konstatera att Lilla Ego på Västmannagatan i Vasastan lyser som en av de starkaste stjärnorna på Stockholms kroghimmel. Det enda negativa man kan säga om den är att det är så förtvivlat svårt att få bord!

Maken såg på morgon-TV och berättade att Tom varit där och lagat fläskkotlett med ett kryddsmör som lät väldigt gott, med en uppsjö ingredienser som han sade kan verka som de inte passar ihop, men resultatet blir magiskt. Jag plockade raskt fram receptet och läste igenom det och konstaterade att det innehåller fler ingredienser än min mer klassiska version. En av sakerna jag gillar med Toms matlagning är att han inte drar sig för att krydda ordentligt, och lyckas få till sagolika smaker, gärna med lite hetta. Maken gav sig på att göra smöret, som avnjöts till utskuren biff, rostad potatis och fräscha grönsaker.

Hur det gick i matlagningstävlingen? Jag kom tvåa!

Många ingredienser är det – och blir sagolikt gott!

Du behöver:

300 g smör, rumstempererat

4 sardeller

2 msk tomatpuré

1 msk dijonsenap

1 klyfta vitlök, pressad

2 tsk worcestershiresås

1 msk franska örter (herbes de provance)

1 tsk chilipeppar

1 msk konjak

0,5 tsk gult currypulver

0,5 citron, skalet

salt

Gör så här:

Finhacka sardellerna, vispa ihop smöret så det blir fluffigt. Låt det stå i rumstemperatur till servering alternativt se till att plocka fram det i god tid så att alla smaker frigörs och du får den fulla upplevelsen.

Servera med nystekt eller -grillat kött, kyckling, lax eller annan fisk alternativt till kokta eller rostade grönsaker.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply