Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Utskuren biff, Caprigrönsaker & Café de Paris-smör

Under veckan har receptet på både Caprigrönsakerna och Tom Sjöstedts magiska Café de Paris-smör publicerats. Här kommer en av de rätterna som smöret användes till. Vi gjorde en stor sats av det goda smöret som användes till mycket, fler recept kommer.

Först ut var en härlig biff som stektes enligt konstens alla regler och sedan fick sällskap av de goda grönsakerna, rostad potatis och det ljuvliga smöret.

Vid ett annat tillfälle fick smör och grönsaker sällskap av lax och quinoa, men det receptet kommer framöver.

Recepten på Caprigrönsaker och smöret finner ni som sagt i egna inlägg här på Katinkas Kitchen, eller sök i sökrutan uppe till höger.

Du behöver för 4 personer:

4 biffar – vi tog utskuren biff, men det går lika bra med entrecôte eller något annat

salt och peppar

1-2 vitlöksklyftor, skurna på längden – till stekningen

olja och en stor klick smör till stekningen

en kvist färsk rosmarin eller timjan till stekningen

Till potatisen:

ca 600 gram potatis, väl tvättad (tar du färskpotatis som vi gjorde använder du dem hela, är de större skär du dem i halvor eller klyftor)

olja (vi använder nästan alltid olivolja)

färska örter – vi tog rosmarin

salt och peppar

Gör så här:

Tag fram köttet i tid så det får rumstemperatur innan det ska stekas, för ett bättre resultat. Torka av köttet och krydda det med salt och peppar strax innan stekningen.

Gör smör och grönsaker enligt deras separata recept. Det är bra om smöret görs ett tag i förväg så det kan stå för att smakerna ska blandas och blomma upp ordentligt.

Lägg potatisen i en bunke tillsammans med olja, örter, salt och peppar – blanda runt så alla potatis blir täckta av den smaksatta oljan. Häll upp på en plåt eller ugnsfast form och ställ in i ugnen på ca 200 grader. De tar ca 30-40 minuter beroende på hur stora de är. De ska bli helt mjuka och gyllene i färgen utan att ta för mycket färg så de blir brända. Om du bakar grönsakerna samtidigt kan du göra en slags kompromiss och köra potatisarna på ca 170 grader tills grönsakerna är klara för att därefter höja temperaturen till 225 grader några sista 5 minuter för att få färg på potatisen när du tagit ut grönsakerna.

När potatisen och grönsakerna börjar bli klara steker du köttet: Hetta upp en rejäl stekpanna, gärna i gjutjärn. Det brukar ta sin tid att få den riktigt varm. Häll i olja och lägg i en rejäl klick smör. Lägg också i vitlökshalvorna och örtkryddskvisten. När smöret slutat fräsa lägger du i köttet, fortfarande på hög värme. När det fått fin stekyta på första sidan vänder du det och drar ner värmen en del. Tillsätt en till klick smör. Ös köttet med smöret som får härlig smak av vitlöken och örterna. När ditt kött är stekt till den grad du vill ha det serverar du det direkt med de övriga tillbehören.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammrskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply