Soppa på vit sparris med brynt smör

Soppor är underbara förrätter eller lättare middagar. Det här är en ganska lättlagad version på sparrissoppa som kan bli hur festlig som helst med sitt garnityr. Jag hade även tänkt dekorera med körvelolja, men lyckades inte hitta någon körvel. Tag de vackra blad du har i stället – jag hade gräslök, men föredrar skira körvelblad.

Kavringgarnityret är både gott och vackert! Rosta den i ugn i tunna skivor – håller i burk med tättslutande lock åtminstone en vecka eller två!

Vit sparrissoppa – sparrisen kokas i saltat vatten med lite smör
Ingredienserna förbereds

Du behöver för ca 4 personer till huvudrätt, ca 6 personer till förrätt:

drygt 500 gram vit sparris, skalade och skurna i bitar – spara topparna till dekorationen!

2 schalottenlökar, skalade och hackade

1 stor klick smör att steka schalottenlöken i

1 liter god grönsaksbuljong 2-3 tärningar eller motsvarande flytande fond

1 dl vitt vin, gärna en torr Riesling

75 gram brynt smör (du använder inte allt eftersom en del blir kvar i botten av kastrullen och silas av)

ev. 1 dl grädde, gärna vispad (jag föredrar soppan utan grädde)

1 kruka färsk körvel

drygt 1/2 dl god neutral olja t.ex mild rapsolja eller jordnötsolja

lite salt och vitpeppar

gärna rostad kavring till garnityr

Smöret bryns och silas av

Gör så här:

Skala sparrisen med en potatisskalare. Spara topparna till dekoration. Hyvla långa remsor av en sparris som du sedan skär i kortare remsor så de går att äta med sked i soppan. De här topparna och remsorna ska du använda till garnityr i soppan.

Stek schalottenlöken i smör över medellåg värme med lite salt tills den är helt mjuk och glansig men inte blivit mörk i färgen, då blir den besk. Häll på vinet och låt det reducera så att smaken koncentreras och därmed inte blir så vass.

Stek schalottenlöken försiktigt över medellåg värme i en rejäl klick smör med lite salt

Koka upp buljongen, lägg i sparrisbitarna och den stekta löken. Låt sjuda tills sparrisen är helt mjuk.

Koka gärna sparristopparna som du ska använda till dekoration i en liten kastrull för sig. Strimlorna kan du förvälla snabbt och sedan skölja i kallt vatten så de har en aning textur kvar. Lägg dem gärna i lite citronjuice blandat med en aning olivolja och salt. Ställ dem åt sidan så länge.

Soppan mixas

Under tiden som soppan kokar bryner du smöret: lägg det i en kastrull och ställ den över medelhög värme. Snurra kastrullen då och då men låt det stå och puttra i sin egen takt, det skvätter antagligen ett tag och låter en del men lugnar sig senare då bubblorna blir mindre för att nästan avta helt. Då sprider sig en ljuvlig nötig doft och du ser hur smöret börjar bli brunt i mitten – precis då tar du av smöret och låter det stå ett tag så det lugnar sig och de brynta mjölkresterna sjunker till botten. Häll försiktigt av det brynta smöret, gärna genom en finmaskig sil så du inte får med de fasta smulorna i botten av kastrullen som kan vara beska.

Den mixade vita sparrissoppan i väntan på servering – hit kan du lätt förbereda

Gör även körveloljan genom att mixa körveln med olja och en aning salt samt eventuellt några droppar citron – smaka av! Spara gärna några vackra körvelblad till garneringen.

Skiva kavringen riktigt tunt och lägg dem på ett galler över en plåt. Rosta skivorna i ugn som du värmt till 150-170 grader. De ska bli helt torra men inte brända. Om man vill kan man istället smula kavringen eller skära i små tunna bitar eller kuber som man sedan steker i lite smör till krutonger. Låt rinna av på hushållspapper för att bli av med överflödigt fett för att få en vacker uppläggning. Ställ bröddekorationerna åt sidan så länge. De här kan självklart förberedas lång tid i förväg, särskilt om du rostar i ugn utan fett – då håller de länge i burk med tätt lock om de läggs ner när de är helt avkylda.

Häll av en del av buljongen men spara den till att späda med om det behövs, häll även i drygt hälften av det brynta smöret och mixa sparrisen till en slät soppa. Späd eventuellt med mer buljong, men tänk också på att du ska ha i en aning grädde. Det smör som blir över använder du till att droppa eller ringla i sopptallrikarna vid garnering.

Arrangera sparristoppar, kavring och strimlor vackert i tallrikarna med körvelblad, häll försiktigt på soppa och droppa i brynt smör samt körvelolja. Om man vill kan man även toppa med lite forellrom för vacker färg och form. Servera direkt, kanske med ett gott bröd eller smördegspinnar alternativt ostpinnar.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Dekorationen arrangeras i värmda tallrikar
Jag experimenterade lite med dekorationer – här en enklare, droppa i brynt smör och drag med en pinne så får du vackra hjärtan!

Kommentera