Marinerad fläskfilé

Den här fläskfilén är lätt att göra och blir mycket smakrik och god.  Antingen grillar jag fläskfilén eller så steker jag den i ugn, bräserad i marinaden och serverar den direkt eller låter den svalna i marinaden och serverar den kall med något gott tillbehör som en fransk potatissallad, pastasallad eller bara härliga grönsaker – praktiskt när man har många gäster eller buffé.

Vid servering tar jag upp den och skivar den. Det är gott att servera den franska potatissalladen till detta kött, eller pastasallad puttanesca. Eller varför inte citronpotatisen. Eller helt enkelt rosmarinpotatisen. Kanske en fetaoströra också. Du finner alla recept här på Katinkas Kitchen. Titta i kolumnen till höger under tillbehör respektive såser.

När fotona togs hade vi béarnaisesåsprovning:)

Du behöver:

För ca. 10 personer (halvera receptet om ni är färre):

1½-2 kg fläskfilé

Till marinaden:

Saften och det finrivna skalet från 1 citron

½-1 dl soya (Kikkoman)

½-1 dl rött vin

1 msk balsamvinäger

örtkryddor efter tillgång och smak – gärna timjan, rosmarin, färsk basilika

6-10 vitlöksklyftor, pressade

gärna lite smulad torkad chili eller finhackad färsk chili

gärna smulat lagerblad

nymald svartpeppar – ganska rikligt

drygt ½ dl olivolja

Gör så här:

Blanda alla ingredienser till marinaden. Putsa köttet fritt från senor och hinnor. Dela eventuellt i bitar på 15-20 cm som är lättare att hantera och som får plats i ugnsformen du valt för att steka dem, om du tänker laga dem i ugnen. Låt köttet marineras i minst 30 minuter, gärna längre – kanske över natten.

Om du ska grilla: ta upp köttet ur marinaden och torka av det lätt. Grilla så det får fin stekyta men utan att brännas! Det får inte heller grillas för länge, då blir det bara torrt.

Om du ska steka köttet i ugn kan det vara en bra idé att torka av köttet och steka det i stekpanna eller gryta i olja blandat med smör på hög värme för att försluta porerna och sedan lägga det tillbaka i marinaden för att bräsera köttet i ugnen i 175 grader ca 20-30 minuter – känn på köttet så det inte blir för överstekt. Jag tycker det är bäst när det är lite rosa bara precis i mitten, fortfarande har kvar sin saftighet men ändå är nästan genomstekt utan att vara torrt. Tänk på att köttet fortsätter att kokas i marinaden efter du tagit ut formen ur ugnen. Låt det svalna i marinaden. Ta upp köttet och skär det ett tag före servering. Om du vill kan du sila av marinaden och smaka av den så den har god smak och balans och servera den som en liten sky till köttet.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera