Risotto Milanese

Denna risotto serveras traditionellt till den norditalienska rätten Ossobucco, kokt kalvlägg i vitt vin och tomat, men den är även gott ackompanjemang till kött eller kyckling eller lax. Och är underbar att servera bara som den är med någon god grönsak eller sallad till.

Ursprungsreceptet brukar ha ganska mycket smör i, men jag föredrar att göra den på bara olivolja eller en blandning av olivolja och smör. Den tar inte lång tid att göra, men kräver omrörning i princip hela tiden för att få den rätta krämigheten. För den rätta smaken krävs en riktigt god lagrad parmesan. Detta är glädjande nog, som så mycket annat, något vi faktiskt hittar i de flesta affärer nuförtiden. Konsum har en riktigt bra ekologisk i sitt Änglamarksortiment. Man kan även gå till en bra ostaffär eller någon som säljer italienska delikatesser. Den ska vara vällagrad, smulig men med en viss saftighet. Smaka!

Du behöver till 4 personer:

1 liter kycklingbuljong

1 gul lök eller 2-3 shalottenlökar, finhackade

om man vill kan man ha i en finhackad vitlöksklyfta

4-5 msk olivolja

några msk smör

300 gram risottoris (typ avorio eller carnaroli – finns numera i de flesta affärer)

knappt en tsk saffran, blötlagd i lite av buljongen

1-2 dl vitt vin eller 1 dl torr vermouth

150-200 gram nyriven parmesan av god kvalitet (inte färdigriven på påse!)

några msk smör att röra i på slutet

salt och peppar

Gör så här: 

Värm upp buljongen i en egen kastrull. Använd så god buljong som möjligt. Hemma hos oss använder vi ofta en god ekologisk grönsaksbuljong med gott resultat.

Tag fram en tjockbottnad kastrull eller gryta till risotton och lägg i fettet och värm på medelvärme. När smöret slutat fräsa lägger du i den finhackade löken och ev. vitlöken. Fräs under omrörning i ca 10-15 minuter och passa så den inte blir brun. Tillsätt riset och rör ordentligt så varje riskorn blir täckt av fett. Häll i vinet och låt puttra ihop några minuter. Om du använder vermouth behöver den inte koka ihop, eftersom den redan är koncentrerad i smaken. Ta en såsslev och ös i en slev i taget av den varma buljongen under omrörning. Se till att vätskan absorberats nästan helt innan du tillsätter nästa slev. Tillsätt den blötlagda saffranen innan du fortsätter att tillsätta en slev buljong i taget och rör i riset tills det absorberats innan du häller i nästa slev buljong. Fortsätt så tills grynen blivit mjuka men fortfarande har en liten hård kärna – italienarna vill ha sin risotto, liksom sin pasta, al dente. När risotton har kokat klart och är krämig tillsätter du några msk smör och rör om och rör därefter ner parmesanen. Smaksätt med peppar och eventuellt salt – brukar inte behövas när man använder buljong, eftersom den ofta är ganska salt redan och osten ger än mer sälta. Servera direkt, eventuellt med lite extra parmesan att riva över och ställ fram svartpepparkvarnen för att ta några tag över om man vill.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

n

Kommentera