Tävlingssoppan

Så här långt är jag nöjd – och har hunnit lägga upp i tid!
Sötpotatissoppa med indiska smaker, grönsaksgarnityr och kryddstekt bröd

Det var den här soppan som satte stopp för min Mästerkocksresa 2020. Andra utmaningen i Gävle var att göra en soppa, vegetarisk skulle den vara och ha något tillbehör. Det gäller att tänka snabbt och vara minst sagt snabb på fötterna för att få något i det rikliga skafferiet.

Jag fick syn på sötpotatis och tänkte direkt på att kanske sticka ut lite genom att köra på lätt indiska smaker, vackert garnityr med ärtor och sockerärtor uppskakade med vårlök, mild aromatisk chili, färsk koriander samt citron, salt och en aning olivolja. Till serverade jag brödtrianglar som stekts i smör och olja med den indiska kryddblandningen garam masala och dekorativa korianderblad.

Jag borde kanske kört något mer klassiskt, för ut åkte jag med buller och bång. Tråkigt, såklart, särskilt som det var ett väldigt trevligt gäng som fick glädjen och spänningen att vara kvar i Gävle. Men jag kan inte låta bli att tänka att det ändå var lite meningen, för det är mycket osäkert om mina händer hade klarat av att stå och laga så mycket mat under sådan stress och tidsnöd. I stället hamnade jag på Södersjukhuset i nästan en vecka med en septisk artrit och nu håller jag tummarna för alla duktiga härliga matlagare som är kvar i Mästerkocksköket!

Sötpotatissoppa med indiska smaker, grönsaksgarnityr och garam masalastekt bröd med koriander

Sötpotatis skärs medan löken puttrar

Du behöver för 4 personer:

2 sötpotatisar, skalade och skurna i bitar

1 gul lök, skalad och hackad

2 schalottenlökar, skalade och hackade

2-3 vitlöksklyftor, skalade och skivade eller delade i halvor

1/2 tsk salt

god olja att steka i

5-6 cm färsk ingefära, skalad och skivad

1-2 tsk mald gurkmeja

1/2 tsk hela korianderfrön

1/2 tsk mald spiskummin

1 kanelstång (den plockas upp innan soppan mixas)

3 kryddnejlikor hela (kan plockas upp eller mixas med)

1/2 tsk hela svartpepparkorn

gärna lite chili, färsk eller i pulver eller flingor – men ta det försiktigt

1 liter god grönsaksbuljong, eventuellt mer att späda med

saft av 1/2 – 1 pressad citron

salt – smaka av, buljongen är också salt

Till grönsaksgarnityret:

1 dl frysta ärtor

1 näve färska sockerärtor

några stjälkar salladslök

1 röd chili

färska korianderblad

saft av 1/2 – 1 pressad citron

1/2 tsk salt

några droppar god olivolja

Till det kryddstekta brödet:

4 skivor färskt vitt bröd

garam masala (en indisk kryddblandning som finns att köpa i de flesta affärer numera)

salt

färska vackra stora korianderblad

1 vitlöksklyfta, skalad och skuren på längden som steks med för att ge smak

lite god olja och en rejäl klick smör att steka i

Gör så här:

Fräs den gula löken med saltet ganska länge på medellåg värme i olja i kastrullen du ska koka soppan i. Tillsätt vitlöken och schalottenlöken efter ett tag och fortsätt fräsa det tills det blir mjukt och glansigt men absolut inte tar färg. Jag låter min lök fräsa närmare en kvart. Mot slutet tillsätter du ingefära, chili och övriga kryddor och låter dem steka med ett tag innan du häller i buljongen och sötpotatisbitarna. Låt sjuda tills sötpotatisen är helt mjuk. Lyft upp kanelstången och mixa soppan. Smaka av med citron och kanske några av de övriga kryddorna. Är soppan för tjock späder du den med vatten eller mer buljong beroende på om du tror den riskerar att urvattnas för mycket om det är bara vatten du tillsätter. Det ska bli en soppa med trevlig konsistens utan att vara för tjock så det blir en puré.

Under tiden soppan kokar gör du dina tillbehör: Förväll sockerärtorna kort i saltat vatten så att de precis mjuknar en aning men fortfarande inte kokats för mjuka. Skölj dem i ett durkslag i kallt vatten och låt torka av lite på en kökshandduk eller hushållspapper. Skölj salladslöken och chilin. Strimla sockerärtor och salladslök på snedden så du får vackra strimlor. Skär av skaftet på chilin och dela den längsmed på längden. Tag ur alla kärnor, smaka av chilin. Om den är mild kan du låta ”venerna” där kärnorna suttit vara kvar, om den är stark skär du noga bort dem. Är chilin mycket stark skär du bort dem med skalet utanför och allt, på så vis får du kvar en mycket mildare mer aromatisk chili. Smaka! Strimla den vackert och lägg i skålen med de övriga grönsakerna, lägg även i ärtorna som du antingen tinat eller bara låtit doppa hastigt i kokande vatten så de tinar – skölj även dem i kallt vatten efteråt så de behåller sin vackra gröna färg. Tillsätt korianderblad, salt och citron och några droppar olivolja. Blanda runt och smaka av. Du ska ha lite fräsch knaprighet från sockerärtor och salladslök, sälta, syra och angenäm hetta. När du är nöjd ställer du skålen åt sidan så länge.

Skär bort kanterna på bröden, skär dem gärna i vackra trekanter men använder du surdegsbröd kan du använda halvor av det med kant om du vill. Värm en stekpanna med smör och olja lägg i vitlöksklyftorna skurna på längden med snittytan neråt, gnid dem gärna runt stekpannan innan du häller i fettet för att ge extra smak. Eller så gnider du bröden med vitlöksklyftorna innan de läggs i pannan. När smöret slutat fräsa och bubbla lägger du i brödet och steker det en stund, vänd och stek på andra sidan. Då kryddar du med garam masala och salt på den redan stekta sidan och lägger på vackra korianderblad. Vänd runt dem en gång till och gör samma på andra sidan och se till att båda sidor stekts en andra gång till vackert gyllene färg så att brödet är härligt frasigt. Lägg i mer smör och olja i pannan om du behöver. Lyft upp dina bröd och servera dem på kanten av sopptallriken.

Vid servering: Lägg garnityr i sopptallrikarna och häll försiktigt soppa runt om eller häll upp soppa och toppa med garnityr, som det snarare ser ut som jag gjorde på bilden från TV. Lägg på brödbitarna. Servera direkt!

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera