Inför Alla Hjärtans Dag!

Valentine eller Alla Hjärtan – ett tillfälle att laga en god middag och avnjuta för sig själv eller med nära och kära. I år infaller dessutom den 14 februari på en fredag! Så det är bara att börja planera. Här följer några tips från Katinkas Kitchen hur du kan få till en lättlagad god romantisk middag. Duka ett vackert bord och skrid till verket!

Ett glas isande kall champagne
Merry Berry Valentine Drink på hallon

Börja med champagne eller kanske en god drink. En hjärtansröd drink på hallon kan vara god – titta på receptet på Cassis Cosmo som jag lyft fram igen här bredvid. Gör den på hallon eller svarta vinbär och döp raskt om den till Merry Berry Valentine och smutta på den medan du eller ni lagar maten. Det är praktiskt och trevligt att ställa fram diverse charkuterier, kanske med lite parmesan eller chèvre också, tillsammans med några goda röror som tomatpesto, tapenade eller vad du gillar. Jag gör gärna långsamrostade tomater i förväg, kanske rentav kvällen innan, som passar utmärkt att ställa fram med rörorna, charkuterierna och ett gott bröd. Så kan gästerna och du själv mumsa på godsakerna medan resten av maten tillagas.

Långsamrostade tomater med rosmarin, olivolja & basilika

Vi börjar baklänges: En god lätt- och snabblagad efterrätt är äkta belgisk chokladmousse. Gör du den i början av kvällen är den färdig att servera efter middagen. Gör den med eller utan hallon. Havssalt är också gott att smaksätta med, tillsammans med någon sprit eller likör. Receptet finner du här på Katinkas Kitchen.

Huvudrätten då? En klassiker är förälskade havskräftsstjärtar, som också kan göras på scampi (miljöcertifierad såklart). Den gräddigt lena såsen får smak av att cognac och Pernod flamberas och sedan förstärks av fänkål, tomatpuré och gärna en aning chilihetta. Recept publiceras imorgon. En annan favorit med scampi är de malaysiska räkorna som jag lagat i många år. Du hittar det receptet i eget inlägg här bredvid.

Den som föredrar kött kan göra det enkelt för sig och steka en god köttbit som serveras med valfri sås. En av våra favoriter är den marinerade oxfilén vi hade till nyårsmiddag där den spritstinna marinaden är basen i en oemotståndligt god och ganska lättlagad sås. Även det receptet lyfts upp här bredvid för att vara lätt att hitta.

Valentinhjärtan på kladdkaka med färska hallon

Åter till efterrätter och något gott till kaffet: det enklaste är att servera god choklad, gärna med några färska bär. En god glass, hemslungad eller färdigköpt, som serveras med en snabbt ihopsvängd chokladsås är ett annat enkelt och gott alternativ. Receptet på min special-chokladsås publiceras här bredvid. Om du hinner kanske du vill baka små hjärtformade kladdkakor alternativt göra en stor som dekoreras med hjärta. Eller pröva mina Valentinare, härligt kryddiga möra kakor med smak av kanel, vanilj, kardemumma och apelsinskal – försvinnande goda! Även det receptet lyfts upp så du hittar det här på Katinkas Kitchen.

Återstår bara att önska en riktigt trevlig planering inför middagen på fredag. Hör gärna av er om ni har några frågor!

Med vänliga matglada hälsningar

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail,com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera