Fyllig tomatsås, skaldjur och gremolata

Den här pastan lagade jag när jag var i Paris och jobbade på ambassaden i två månader. En underlig tid med coronavirus, Covid-19 och utegångsförbud i ett Paris som var som en kuliss av sig själv, fast med mer poliskontroller.

Som tur är var mataffärer fortfarande öppna, dock med långa köer då de släppte in en i taget (se fotot). Om du inte får tag på den ”hemliga ingrediensen” Asadillo som ger fyllig underbar smak till vilken tomatbaserad sås eller gryta som helst kryddar du bara upp lite mer och ser till att använda riktigt bra tomater som du reducerar ner ordentligt.

Jag använde frysta skaldjur, som dessvärre vätskar sig en del. Det är viktigt att de bara steks helt kort för att inte bli för torra och tråkiga. Gremolatan har du på precis vid servering för fräschör.

Du behöver till 4 personer:

1-2 burkar eller förpackningar riktigt bra tomater, gärna passata

1-2 burkar Asadillo, en spansk konservburk på stekta tomater med rostad röd paprika som ger väldigt fin smak till såsen

1-2 msk tomatpuré av god kvalitet med fyllig smak

4-5 vitlöksklyftor, skalade och hackade

1 burk sardellfiléer i olivolja

en rejäl klick olivolja

gärna någon dryg dl vitt vin

1 liten sked råsocker – italienarna har alltid lite socker i sin tomatsås för att få fram den fina tomatsmaken och runda av lite av syran

salt, peppar och örtkryddor

Till gremolatan:

2-3 vitlöksklyftor, skalade och finhackade

det finrivna skalet av en citron, väl tvättad och gärna ekologisk anser jag

en nypa salt

en rejäl näve slätbladiga persilja, sköljd och hackad

lite olivolja

Övrigt:

Skaldjur, frysta eller färska – jag tog en blandning av tigerräkor, pilgrimsmusslor och vanliga musslor

en klick smör och olivolja att steka i

Pasta efter tillgång, tycke och smak – jag väljer gärna linguine eller en bra tagliatelle till skaldjuren

en stor kastrull pastavatten som är rejält saltat

Gör så här:

Hacka den första mängden vitlök och stek den över medellåg värme i olivolja med lite salt tills den blivit helt mjuk och glansig. Lägg i sardellfiléerna tillsammans med olivoljan de ligger och och låt sardellerna puttra med så de ”smälter”. Var inte orolig över mängden olivolja – den bidrar till såväl smak, konsistens som fyllighet. Tillsätt vinet och höj värmen så du reducerar ner vinet innan du tillsätter tomaterna och asadillo om du har det. Tillsätt även tomatpurén (extra viktigt om du inte får tag på asadillo som betyder ungefär det lilla rostade). Tillsätt en liten sked råsocker. Krydda med peppar, en aning chili och örter och låt puttra över svag värme ganska länge. Den här tomatsåsen kan du förbereda i god tid och kanske göra extra mycket av – spara en del till en annan dag med andra tillbehör så har du till ytterligare en middag. Har du i ytterligare en burk sardeller och även kapris får du en klassisk och otroligt god puttanesca. Mixa gärna tomatsåsen en aning med stavmixer.

När det närmar sig servering gör du gremolatan och droppar lite olivolja över så den håller sig fräsch, pressa gärna i lite citron också. Koka upp vattnet till pastan, salta ordentligt och koka pastan al dente så du fortfarande har en kärna i den. Tänk på att den mjuknar ytterligare en aning i såsen på eftervärmen också. Under tiden pastan kokar steker du hastigt skaldjuren i smör och olivolja och tillsätter precis innan servering gremolatan.

Lägg den nykokta pastan i tomatsåsen, blanda runt och lägg upp på tallrikar, toppa med skaldjuren med gremolatan och servera direkt!

Buon appetito önskas med varma matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera