Yuzukakor

Yuzukakor

I Paris hittade jag yuzupulver på Bon Marchés underbara matavdelning, ett matmecka där vilken matintresserad person som helst kan förlora sig bland hyllorna som dignar av delikatesser. Här har pulvret få ge mild smak till spröda mördegskakor som dessutom är glutenfria!

Om du inte har yuzupulver kan du smaksätta kakorna med t.ex. hallonpulver, passionsfruktspulver, havtornspulver. Jag kan även tänka mig att det skulle vara fantastiskt gott med rabarberpulver, men vet int eom det finns. Man skulle kunna tillverka det av remsorna när man skalat rabarber om man låter de torka i låg värme i ugn för att därefter mala dem till pulver – det skulle nog bli mycket gott och vara väldigt användbart till en massa godsaker! Om man använder sådana här bär- eller fruktpulver räcker det med lite mindre mängd eftersom de har mer koncentrerad smak än i vart fall det yuzupulver jag fann i Paris.

Yuzukakor – degen skivas efter att ha kylts i kylen

Du behöver:

150 gram smör, rumstempererat

75 gram florsocker

1 äggvita

180 gram potatismjöl eller glutenfri mjölmix

6 tsk yuzupulver

gärna lite extra yuzupulver att rulla kakorna i

Gör så här:

Rör sockret mjukt och fluffigt med sockret. Tillsätt yuzupulnret också. Rör ner äggvitan lite i taget med en elvisp och blanda tills du har en jämn smet. Tillsätt potatispulvret och blanda ihop med en slev. Låt degen vila ett tag. Rulla degen till långa jämnar rullar som du lindar in i plast och lägger in i kylen. När de vilat så de blivit stela tar du bort plasten och rusar dem i yuzupulver innan du skivar dem. Lägg skivorna på plåt med bakplåtspapper. Grädda i 175 grader i ca 20 minuter, men passa så de inte blir för mörka. De ska bara precis få lätt gyllene färg och bli frasiga. Tag bort bakplåtspappret från den varma plåten och lägg kakorna på ett galler att svalna så snart du kan ta i dem utan att bränna dig. Lägg de avsvalnade kakorna i en burk med tättslutande lock. Mördegskakor håller ganska länge på det här viset. Njut till en kopp te eller kaffe eller servera till glass eller någon annan efterrätt.

Bon appétit eller Itadakimas som det heter på japanska önskas med vänliga mat- och bakglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera