Valborg – middagsförslag!

Huttrande vid Valborgselden (före corona och social distansering) innan brasan inomhus får ta vid..

Valborg känns likt Midsommar som en mycket svensk högtid. Jag tänker direkt på eldar, vårsång, sill och annan god mat – och dåligt väder. Desto bättre då att samlas inomhus kring en brasa med familj (nu i coronatider) eller i goda vänners lag (åtminstone de som redan haft Covid-19, i dessa tider) och njuta god mat tillsammans.

Valborgsfirandet finns även i Finland där den kallas Vappen (och firas alldeles fenomenalt kan vi intyga sedan tidigare trevliga Valborgsfiranden i Helsingfors!), samt i Estland och Lettland. Det sägs även att man firar Valborg i Tjeckien, Slovenien och Tyskland, även om jag aldrig hört talas om det och maken som vuxit upp i Tyskland att han aldrig sett tillstymmelse till Valborgsfirande där. Hur det än är med den saken är det ursprungligen en hednisk högtid men som senare kom att gälla helgonet den heliga Valborg som firas just den 30 april för att Walpurgis helgonförklarades den 1 maj år 779. Ursprungligen trodde man att häxorna denna natt red på kvastar eller getabockar till offerplatser för att fira med själva djävulen. Enligt den kristna versionen av Valborgsmässoafton samlades man därför för att tända eldar och föra oväsen för att störa häxorna. Valborg är vidare en viktig högtid vid universiteten då studentmössorna åker på inför den kommande studenten. Valborg är ju även då man firar in våren och njuter ledighet tillsammans.

Vad ska man då äta till Valborg? Grillen sparar jag gärna till längre fram då solen är mer benägen att titta fram. Sill i någon form tycker jag hör till, antingen som förrätt eller till lunch. Igår publicerades Valborgsmatjes som jag varmt kan rekommendera – en lättlagad god rätt som brukar uppskattas även av de som vanligtvis inte gillar sill.

Valborgsmatjes med fräschör av krispigt grönt äpple

Till huvudrätt rekommenderar jag i år något gott helstekt kött som först får yta i panna för att sedan gå färdigt i ugn till perfekt rosa resultat (sätt termometern på 59 grader). Välj lamm, nöt eller kalv eller rentav kyckling (som då steks hela tiden i ugnen till 72 grader) och servera med en härligt fräsch sås för våren, smaksatt med ugnsrostad citron och vitlök. Receptet publiceras i eget inlägg här bredvid. Till väljer jag gärna grön sparris, bladspenat och kanske även späda morötter, även om det inte var med den här gången som du ser.

Rostasfilé med vårgrönsaker och sås för våren med underbara smaker av grillade citroner och rostad vitlök med Madeira, Noilly Prat och köttfond

Och till efterrätt: en härlig vårlig tårta med fräsch smak av rabarber. Den här tårtan är mycket mer lätt att göra än man kan tro och brukar uppskattas mycket, med smak av den härliga späda rabarbern. Dessutom är det mycket praktiskt att ha efterrätten klar och redo att bara ställas fram till gästerna.

Rabarbermoussetårta med jordgubbar

För fler tips och idéer rekommenderar jag att du går in i kategorin Valborg som du finner i kolumnen här till höger, alternativt bland festrätter – eller söker i sökrutan på någon ingrediens du gärna vill använda.

En riktigt härlig Valborg, även om det regnar och nästan snöar, önskar jag dig och de dina i dessa underliga tider. Sköt om er och stay well!

Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera