Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Vaniljgrädde

Jag föredrar verkligen när grädden är lösvispad och smaksatt med god ljuvlig vanilj. Väldigt enkelt och ändå så gott komplement till de flesta efterrätter, inte minst så här sommartid. En liten klick till kakan, bären eller som här den grillade efterrätten är verkligen pricken över i:et.

Jag brukar använda Valios laktosfria grädde, som jag dessutom tycker har en väldigt god smak. Den tar lite längre tid att vispa än vanlig grädde – du tar den du är van vid.

3 dl grädde

en knivsudd äkta vaniljkorn (finns att köpa i liten burk bl.a. på Konsum – underbar produkt! Eller så skrapar du ur en halv vanilstång.)

1-2 tsk gott råsocker, gärna med finare korn

alt. ½ tsk vaniljsocker med äkta vanilj (här kanske du inte behöver mer socker?)

om man har hemma och vill kan det vara gott med lite vaniljvodka i

Blanda grädden med vaniljen och sockret. Vispa tills den börjar tjockna, men utan att den blir riktigt tjock – den ska fortfarande vara ganska rinnig. Häll upp i vacker skål. Servera direkt. Om du vill vispa den i förväg ska du vara ännu försiktigare med hur hårt du vispar den, eftersom grädden verkar styvna till när den får stå. Den kan i och för sig dela sig lite i en vätskigare del och en fastare del men det rår du snabbt bot på genom att röra runt försiktigt precis innan du ska servera.

Katinka Hammarskiöld

www.katinkaskitchen.com

1 Comment to “Vaniljgrädde”

  1. Johanna Rydh says:

    Jag är en riktig vaniljtjej, min absoluta favorit krydda. Riktigt kul att läsa dina recept och bli inspirerad till tusen. // Johanna

Leave a Reply