Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Körvelblomsessens
Categories: KÖRVEL, ÖRTKRYDDOR

När körvelblommorna står och doftar förföriskt somrigt i skogsgläntor eller trädgårdar kan man passa på att plocka dem och koka essens som går utmärkt att frysa in. När sedan andan faller på och man vill få en dos sommarminnen plockar du fram din essens och använder den till en körvelblomsglass, körvelblomssorbet eller körvelblomsmousse (kan även kallas körvelblomsbavarois) Av den senare kan man även göra tårta, se eget recept – sök i sökrutan uppe till höger.

Du behöver:

3 dl vatten

2-3 dl socker (här kan det vara bäst att använda vanligt vitt socker för att inte få en lätt cremefärgad ton på glassen, utan hålla den vit som blommorna)

gärna 2-3 msk glykos (det hjälper till att få extra fin konsistens på glassen eller sorbeten)

ev några droppar citron

ca 2 dl färska körvelblommor, rensade från blad och insekter – lägg dem på en bricka eller ljus köksbänk och ruska runt dem lite så ser du snabbt vilka myror eller små kryp som slunkit med

Gör så här:

Koka ihop socker och vatten till en simmig lag. Drag den från värmen, tillsätt eventuellt en aning citron om du vill fräscha upp smaken, jag varierar och har ibland citron och låter ibland den blommiga smaken framträda fullt ut beroende både på blommornas egen fräschör och vad jag ska använda essensen till. Man kan alltid tillsätta citronen efteråt. Lägg i blommorna i sockerlagen och se till att blommorna snabbt kommer ner under vätskans yta för att de inte ska mörkna av de varma ångorna. Ställ att svalna samtidigt som smakerna dras ur. Men låt inte det hela stå för länge, då kan det lätt bli aningen beskt. Det är som med teer eller örtte, det blir sällan gott om det drar för länge. Sila av din essens och häll i burk med tättslutande lock som du antingen förvarar i kylen där den håller upp till två veckor eller i frysen där den håller lång tid.

Sök i sökrutan uppe till höger på körvel eller körvelblom och du får upp recept att inspireras av.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply