Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Vaniljskum i sifon!
Vaniljskummet serveras här med långsambakad rabarber och havremandelcrunch

Fluff med vaniljsmak kan man även kalla det här – tänk en extra luftigt fluffig vaniljsås. Det var precis så det här skummet blev, även om jag gärna skulle se det med lite mer substans det vill säga mer som en luftig vaniljcrème eller vaniljbavarois. Du kan läsa mer om min nya leksak sifonen i eget inlägg här bredvid.

Servera skummet som här med långsambakad rabarber och havremandelsmul eller -crunch även kallat. Skummet går även att servera med färska bär eller frukt, med eller utan crunch. Eller till en paj med någon god fyllning eller en kaka. Fransmännen gillar ju att servera sina chokladfondanter (som de kallar moelleux) med vaniljsås och då tänker jag att det här kan vara extra gott tillbehör.

Om du inte har en sifon blir det helt enkelt en vaniljsås eller crème anglaise av det hela. För att få mer fluffigt resultat utan sifon rekommenderar jag att du ökar på mängden grädde och vispar den fluffig långsamt så att mycket luft sakta kommer in i grädden vilket gör den mer stabil, varefter du varsamt vänder ner grädden i din vaniljsås/crème och låter det hela stå kallt ett tag innan du serverar. Mums!

Du behöver till 4-6 personer:

4 äggulor

3 dl mjölk

1 vaniljstång, skuren på längden

2-3 msk socker, gärna råsocker

ev. 2 msk maizenamjöl (för tjockare och stabilare kräm)

1 dl grädde

Gör så här:

Lägg mjölken med den uppskurna vaniljstången i en tjockbottnad kastrull och värm försiktigt så att mjölken blir varm utan att koka samtidigt som smaken av vaniljen dras ur. Passa noga så att mjölken inte kokar över. Samtidigt vispar du äggulorna med socker tills det blir fluffigt och ljusgult. Tillsätt även maizenan här om du vill ha med den. Vispa försiktigt i den varma mjölken, låt vaniljstången vara kvar i kastrullen. Blanda ordentligt innan du häller tillbaka äggmjölken i kastrullen och värmer under konstant omrörning över medelvärme tills blandningen tjocknar. Du märker hur den beter sig mot baksidan av sleven, den ska inte rinna av för lätt utan liksom stanna kvar. Ställ din crème anglaise att svalna. När den är helt avsvalnad rör du i grädden, skrapa ur vaniljstången och låt alla frön vara kvar i blandningen medan du slänger själva vaniljskidorna. Sila av sås-crèmen ner i din sifon. Det är mycket viktigt att du inte får några som helst klumpar i sifonen, eftersom den är högt trycksatt och inget får förhindra att du kan spraya ut den, sifonen kan explodera. Tryck i två patroner N2O-gas och skaka sifonen ordentligt åtminstone 6-10 gånger så att gasen och såsen blandas ordentligt. Ställ i kylen i ett antal timmar innan du sprayar ut ditt skum till din servering. Recept på vaniljbakad rabarber och havremandelsmul finner du i egna inlägg här på Katinkas Kitchen – sök i sökrutan uppe till höger!

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen! K

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply