Chiliräkor på malaysiskt vis

Den här rätten kan även kallas räkor i het sås – på lite asiatiskt vis, lättare och fräschare eftersom den inte innhåller grädde. 

Det är en härligt kryddig rätt inspirerad från ett recept i Keith Floyds fantastiska bok Far Flung Floyd med massa härliga recept från Sydostasien.

En mycket lättlagad rätt som man snabbt svänger ihop till en underbar fredagmiddag eller sen supé. Servera som den är, kanske med en bit bröd och ev. en god sallad till, eller med kokt gott ris.

Precis som en klok läsare påpekat är det inte helt lätt med tiger- eller vanliga räkor numera. Om man hittar miljö- och rättvisemärkta varianter kan det vara ett alternativ. Får man tag på någon lämplig råvara är det här en suverän rätt!

Du behöver för 4 personer:

3-4 msk olja att woka i

en liten gul lök, finhackad

en bit färsk ingefära, finhackad eller riven

2 schalottenlökar, finhackade

2-3 vitlöksklyftor, hackade

ca ½ kilo tomater, skållade och hackade eller en burk skalade hela tomater

en nypa saffran

1 msk ketchupliknande chilisås, typ Heinz

1 msk het thailändsk chilisås

1 msk gurkmeja

500-700 gram räkor, gärna kungsräkor som är MSC-märkta och skonsamma mot miljö och människor:)

En rejäl näve färsk koriander, hackad

Gör så här:

Hetta upp oljan i en wokpanna eller stor stekpanna. Stek löken, vitlöken och ingefäran under omrörning på medelvärme i ca 10 minuter. Tillsätt de hackade tomaterna, saffranen, gurkmejan och chilisåserna. Låt puttra ihop ca 10 minuter till. Lägg i räkorna. Om du använder råa tigerräkor ska de bli röda och genomkokta, men om du använder svenska kokta räkor behöver de bara precis värmas upp, inte längre för då blir de bara sega. Servera och garnera eventuellt med gurka, som också läskar och svalkar lite.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

4 Kommentarer

 1. Katinka, tack för givande och inspirerande recept!
  Jag blev dock förvånad när du i receptet ovan rekommenderar tigerräkor. Dessa räkor är ett hot mot både människor och miljö.
  De stora räkbolagen är ständigt på jakt efter ny mark. Viktig skog skövlas för att ge plats åt nya räkdammar och inte sällan stjäls småbönders mark. En räkdamm tjänar ut på 5-6 år och sen är jorden där dammen legat förstörd
  Enligt människorättsorganisationer i Bangladesh har över 100 människor dödats av räkindustrin i de senaste åren.
  Många livsmedelskedjor har därför tagit bort tigerräkor ur sitt sortiment

 2. Hej Gunnar och tack för ditt inlägg. Du har helt rätt, och jag skriver i flera av mina recept med såväl tiger- som vanliga räkor att det är svårt att använda dem med gott samvete numera. Ett alternativ kan vara det som i Spanien och Frankrike kallas langustiner, en stor räksort som vad jag förstått inte är hotad på samma sätt eller innebär att miljö och människoliv riskeras. Tidigare hade Coop i sitt sortiment rättvise- och miljömärkning på någon variant tigerräkor. Det kanske helt enkelt är så att man får minnas hur goda de här rätterna var och se om man kan laga dem på något helt annat.
  Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

 3. Hej Katinka och tack för ditt svar!
  Man kan välja kungsräkor istället för tigerräkor. De är MSC-märkta och vildfångade och finns i många välsorterade butiker. Dessa utgör inte ett miljöhot på samma sätt som tigerräkor även om de har transporterats en bit.

  Hälsar Gunnar

 4. Hej igen Gunnar och tack för ditt utmärkta tips. Jag kände inte helt till skillnaden på tigerräkor och kungsräkor, men ska genast skriva in att kungsräkor är ett bra alternativ.
  Trevlig helg och matlagning önskas med vänliga matglada hälsningar!

Kommentera