Linguine med Karl-Johansvamp

Fördelarna med att bo i Paris trevligare kvarter är många – en av dem är det magiska utbudet av råvaror. Runt hörnet har vi fantastisk fiskaffär, klassisk familjeägd slaktarbutik med underbart utbud och service, grönsakshandlare med prunkande hyllor, patisserier med ljuvliga bakverk som är som små konstverk… Jag hinner inte laga så mycket mat här, vilket är skönt för handen som inte riktigt återhämtat sig sedan operationerna i vintras.

Men ibland kan jag inte låta bli att laga något, särskilt när jag hittade de här magiskt fina Karl-Johansvamparna som var nästan overkligt fina, och smakade delikat! De skulle lika gärna kunnat hyvlas tunt på en bädd av ruccola med parmesan och riktigt god olivolja, i all sublim enkelhet. Men nu är det höst och regnigt i Paris så en höstpasta på denna delikata råvara satt inte fel!

Såhär i slutet av augusti och början på den svenska hösten har jag hört att det finns ovanligt mycket fin Karl-Johansvamp i skogarna i år. Själv har jag inte hunnit ut för att plocka, men det kanske du har – eller om du hittar i affären.

Jag hade en lagrad hårdost gjord på getmjölk som fick slinka med, det blev mycket gott då den är lite mildare än parmesanen och tillför syra.

Får du inte tag på Karl-Johansvamp tar du någon annan; kantareller, trattkantareller, taggsvamp, blandsvamp… ja, vad du har och får tag på.

Du behöver för 4 personer:

ca 500-600 gram färsk Karl-Johansvamp

2 schalottenlökar, skalade och fint hackade

ev. 1 klyfta vitlök av så god kvalitet som möjligt, skalad och finhackad

några msk olivolja

en rejäl klick smör

salt och nymald peppar

ev. en skvätt vitt vin

ev. tryffelsalt eller Porcinisalt (finns att köpa i delikatessbutiker ibland, gjort på torkad Karl-Johansvamp – passa gärna på om du är i USA eller Italien och hittar det, fast det kanske också finns via nätet numera)

Finriven parmesan och/eller annan god hårdost såsom får- eller getost

Pasta efter tillgång och smak, jag tycker att linguine eller tagliatelle passar bra här

Med både riven parmesan och en hård getost blir det extra god smak

Gör så här:

Sätt på en stor kastrull med pastavattnet.

Fräs löken i olivoljan och smöret på medellåg värme med en aning salt. Stek svampen, gärna i en egen panna så att du först drar ur vattnet och sedan tillsätter smör och får upp lite stekyta. Häll över svampen till löken, krydda med salt och peppar och tillsätt eventuellt en skvätt vitt vin som du låter koka in en aning innan det hela är färdigt. Under tiden kanske du har kokat pastan så att den blir perfekt al denne, dvs med en kärna av motstånd inuti. Tänk också på att pastan fortsätter att mjukna en aning när du blandar den med din pastasås, som i det här fallet inte är särskilt såsig. Häll lite olivolja på din avrunna pasta, häll pastan i pannan med Karl-Johansvampsåsen, blanda runt och vänd ner den finrivna osten. Kanske ett extra tag med pepparkvarnen och lite tryffel- eller porcinisalt innan det är dags att servera.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen in Paris!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera