Ljuvligt smör på soltorkade tomater till grillat

Det här är ett fräscht smör att servera till allt grillat, ugnspotatisar, kokta vårprimörer, grönsaker eller på nybakat bröd. Eftersom det innehåller en stor andel tomat och dessutom olivolja känns det lite lättare och fräschare. Gör mycket – det brukar gå åt!

Receptet skrevs för länge sedan, inser att fotot dock borde tas om – både dåligt i största allmänhet och suddigt.. Men smöret är ljuvligt!

Du behöver:

150 gram smör

Ca 10 st. soltorkade tomater (om de köps lagda i olja använder man dem direkt, skurna i bitar, medan om du använder den torra varianten måste de blötläggas ett tag först – ju torrare de är desto längre blötläggning behövs. Koka upp vatten, häll det över tomaterna i en bunke eller kastrull, häll bort det vattnet direkt och häll över en ny omgång kokhett vatten så det täcker de torkade tomaterna, låt ligga tills mjuknat. Man kan ev. ha i lite vitvinsvinäger för att få bort den lite unkna svavelsmaken en del soltorkade tomater kan ha. Häll av vattnet, skölj med kallt vatten och låt rinna av lite innan du skär dem i strimlor.)

Vitlök – 1-2 klyftor efter smak

Färska örter – t.ex. basilika, timjan, citrontimjan, rosmarin, oregano – tag det du har eller gillar

Lite havssalt eller örtsalt – jag brukar ta Trocomare eller Herbamare örtsalt och lite extra havssalt

Rivet citronskal av ½-1 citron efter smak

Ca ½ dl olivolja

Gör så här: 

Kör alla ingredienser i mixer, smaka av, lägg upp i skål och dekorera med en kvist örtkrydda, ställ svalt ett tag innan serveringen.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera