Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Vaniljpannacotta med pärontopping

Det här är inte vilken pärontopping som helst – det är en päronkompott med smak av vanilj och stjärnanis. Den kokas med bara en aning socker och citron för fin smak och syra. Stjärnanis är en underskattad krydda som just tillsammans med päron och vanilj blir helt magisk. Tillsammans med den krämiga vaniljpannacottan blir det en riktig smakhit.

Välj päron med fin smak. Den som vill tillsätter en liten skvätt champagne eller vitt vin, men det behövs egentligen inte. Jag kan tänka mig att det skulle passa med några mandelkakor eller kanderade mandlar till.

Det är lätt att förbereda den här efterrätten, till och med dagen före, så du bara behöver plocka fram och servera den. Tänk på att pannacotta behöver minst två-tre timmar i kylen för att stelna.

Av någon anledning tycker kameran i undermålig kvällsbelysning att päronkompotten är mer gul än den faktiskt var.

Du behöver för 6 personer:

Till vaniljpannacottan:

6-7 dl grädde

1/2 dl socker, gärna råsocker

1 vaniljstång, skuren på längden

3 gelatinblad

Till päronkompotten:

6 päron, skalade och skurna i bitar om ca 1 cm (se bilden)

1/2 – 1 vaniljstång, skuren på längden

3-4 stjärnanis

2 msk socker, gärna råsocker (börja med mindre mängd och tillsätt mer om behövs, mängden beror också på hur söta päronen är)

saft av 1/2 – 1 citron (även här får du smaka av, jag gillar när det är en del syra)

Gör så här:

Börja med pannacottan:

Först lägger du gelatinbladen i blöt i en skål eller djup tallrik med kallt vatten, de ska blötläggas i minst tio minuter. Lägg grädde, socker och vaniljstång i en tjockbottnad kastrull. Sätt över medelhög värme och rör då och då med en spatel. När allt blivit riktigt varmt utan att koka drar du kastrullen av värmen, tar upp gelatinbladen ur vattnet, lägger de i gräddblandningen och blandar ordentligt så gelatinbladen löses helt. Ställ att svalna i rumstemperatur (om du låter blandningen svalna i kallare temperatur blir det klumpar i ytterkanterna och den blir svår att hälla i serveringsskålarna). När blandningen svalnat helt skrapar du ur vaniljstängerna, lyfter ur dem och rör om blandningen. Häll i skålar eller vackra glas som du valt att servera efterrätten i – tänk på att det ska finnas plats för päronkompotten. Ställ att stelna i kylen i minst två-tre timmar eller över natt – sätt då gärna plast över dem så det inte bildas skinn på ytan.

Dags för päronkompotten:

Skala päronen, skär de i kvartar och tag bort kärnhuset. Skär dem i bitar, cirka en cm i diameter tycker jag blir bra (se bilden). Lägg päronbitarna i en tjockbottnad kastrull tillsammans med citron (pressa över lite vart efter du häller dina uppskurna päron i kastrullen så att de inte oxiderar och mörknar), lägg i den uppskurna vaniljstången samt stjärnanis och någon sked råsocker. Ställ kastrullen över medelhög värme och låt sjuda medan du då och då rör om så att allt blandas. En del av päronbitarna kommer att smälta medan andra har kvar viss form, det tycker jag blir en härlig kompott med en aning textur. Av den anledningen ska du inte heller vara för orolig om något päron inte är helt moget, så länge som du även har mer mogna päron med – allt förbättrar konsistensen på kompotten. När sockret smält och päronen mjuknat, efter cirka 15-20 max 30 minuter tar du kastrullen av värmen och låter kompotten stå och svalna. Skrapa ur vaniljstängerna, plocka ur och släng dem eller lägg dem i socker i en burk med tättslutande lock för att göra vaniljsmaksatt socker till dina bakverk och efterrätter. Spara emellertid stjärnanisen och plocka kanske fram några fler som du kan dekorera efterrätterna med (se bilden).

Montering:

Tag gärna fram päronkompotten ur kylen någon halvtimme innan du ska servera efterrätten så den inte är iskall, utan smakerna kommer fram bättre. När pannacottorna stelnat helt och det är dags att servera skedar du försiktigt över päronkompotten och fördelar den över pannacottorna och ser till att det täcker fint. Dekorera gärna med en stjärnanis eller någon ätbar blomma och servera.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen i Paris!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply