Paella

När jag tänker på paella transporteras jag direkt till en fantastisk liten enkel fiskrestaurang på spanska sydkusten på stranden en bit utanför Marbella som heter Sinbad el Marinero. Som sig bör gör de paellan endast efter beställning med två timmars varsel. När jag och barnen är där nere går vi med min moster och beställer den först, för att därefter vandra längsmed stranden och plocka stenar och kanske ta ett dopp innan vi återvänder och sätter oss under halmtaket med vågorna kluckande intill och avnjuter deras ljuvliga paella full av räkor, små spanska hjärtmusslor (almejas), calamares och kyckling. Gul, fyllig och krämig är det den bästa paella jag smakat. Jag har här försökt återskapa receptet så gott det går. Ta de ingredienser du vill ha och kommer åt – det finns inga regler här, utan man tar lite vad man har. Man kan till och med göra en variant med bara fisk i, men den riskerar att inte bli lika fyllig som då man har kyckling eller kött i också. Det viktiga är att den lagas med kärlek och magi:)

Eftersom wordpress gjort om lite kan jag inte längre lägga nytillkomna bilder här uppe – scrolla ner så ser du fler bilder från senaste paella-tillagningen! 

Du behöver för ca 4-6 personer: 

5 dl risottoris (typ carnaroli eller avorio – finns i de flesta affärer numera)

1-2 gula lökar, finhackade

2 klyftor vitlök, finhackade

drygt ½ dl olivolja

1-2 dl vitt vin

1-2 paket saffran

ev. 100 gram chorizo, spansk korv liknande salami, kryddad med paprika och chili – skuren i små bitar (man kan också tänka sig att ta tärnat fläsk eller bacon för den lite rökiga smaken) 

1 liter riktigt god fyllig kycklingbuljong eller fiskbuljong

5 stora mogna fina tomater – gärna plommontomater, alternativt hela tomater på burk, avrunna

1 kyckling i delar – man kan ta kokt eller grillad sedan tidigare, eller ta bitar av färsk kyckling (vi styckade en hel färsk kyckling)

ca 300 gram calamares (bläckfiskringar) (kan uteslutas)

ca 400 gram räkor (gärna stora) – råa eller kokta

1/2 kg färska musslor i sitt skal – vanliga blåmusslor eller hjärtmusslor (vongole på italienska)


Gör så här: 

Häll olivoljan i en stor stekpanna (eller paellapanna, om du har), lägg i den finhackade löken och vitlöken och fräs på ganska låg värme så löken mjuknar utan att ta färg – då blir den besk. Vill du ha lite mildare vitlökssmak lägger du bara i en vitlöksklyfta som du bara delat längs med att ge smak åt oljan för att sedan lyfta bort den.

Om du vill ha kyckling i kan du fräsa bitarna (med eller utan ben) med lökhacket en liten stund, alternativt steka kycklingen för sig och lägga i lite senare.

Häll i riset och öka värmen lite, fräs riset så det blir lite blankt i kanterna. Tillsätt det vita vinet och koka ihop (reducera) på ganska hög värme tills är ungefär hälften kvar. Lägg i saffran, hackade tomater och calamares om du vill ha det i. Häll på buljongen och låt puttra på svag värme under lock tills det mesta av vätskan sugits upp av riset och riset mjuknat (det kan gärna ha en liten kärna med motstånd om man vill).

Mot slutet av kokningen lägger du i räkor om du använder råa större räkor, så de blir genomkokta, röda och fina utan att bli överkokta. Musslor och vongole lägger du likaledes i mot slutet så de öppnar sig i ångorna under lock (eller så ångar du dem i kastrull för sig med lite lök och vitt vin i olivolja och dekorerar med dem vid serveringen). Använder du musslor från burk lägger du i dem lite tidigare och låter puttra i vinbuljongen med riset. Om du vill använda färdiggrillad eller kokt kyckling lägger du i den mot slutet så den hinner bli varm. Vill du ha i våra svenska färdigkokta räkor lägger du i dem strax innan servering, eftersom de annars lätt blir sega om de värms för mycket.

Servera paellan rykande het direkt från spisen med ett gott bröd och eventuellt en fräsch sallad bredvid. Jag brukar föredra att servera sallad och något annat innan paellan, för att sedan kunna ägna all uppmärksamhet åt denna spanska rätt när den serveras vällagad och underbart god.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

en del av ingredienserna till paellan

En kommentar

  1. Funderade på vad det skall vara för slags ris i en Pealla. Fick svaret direkt här. Katinkas Kitchen FTW!

Kommentera