Fräsch potatissallad med örter till grillat

IMG_1478

Den här fräscha potatissalladen är underbar att göra på färskpotatis, men går också bra att göra på lagrad potatis. När potatisen är nykokt delar man den i lite mindre bitar (om det är små färskpotatisar kan det räcka att dela dem i två delar) och häller dressingen över. Den kan serveras direkt ganska varm, ljummen eller helt avsvalnad. Den är utmärkt på en buffé eller till sommarens grillade godsaker.

Du behöver för ca 4 personer: 

Potatis, ca 8-10 st.

Rödlök, färsk gul lök eller sticklök (kallas även vårlök), 1 lök eller litet knippe vårlök

Vitvinsvinäger eller rödvinsvinäger, 3-4 msk

Olivolja eller annan olja om man så föredrar, ca 1½ dl

Dijonsenap, 1-2 msk

Färska örtkryddor – efter tillgång och smak, det är gott att blanda flera sorter; timjan, basilika, gräslök, färsk rosmarin, lite färsk oregano (den torkade tar lätt över i smak), persilja, dill….

Salt och peppar

Gör så här: 

Tvätta potatisen. Koka potatisen, gärna med skal tycker jag, tills den är mjuk. Det brukar ta ca 20 minuter – känn med en sticka så den inte har en hård kärna.

Under tiden potatisen kokar blandar du ihop den franska dressingen: häll vinägern i en skål eller tillbringare, rör i dijonsenap, vispa ordentligt så blandar sig. Rör långsamt ner oljan droppvis, så dressingen tjocknar och blir jämn och fin. Smaka av med salt och peppar och lägg i den hackade löken. Rör ner de färska örtkryddorna och häll dressingen över den nykokta avrunna potatisen. Rör om försiktigt och servera eller låt svalna till ljummen eller helt. Den här potatissalladen kan med fördel göras i ordning i förväg, till och med en dag före och stå och dra till sig smakerna innan servering. Det kan vara fräscht att strö lite färska örtkryddor över salladen precis vid servering.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera