Skagenröra

Vi avnjöt Skagenröra på grillad baguette med en klick löjrom och ett glas champagne vid en av vinterns födelsedagsmiddagar i familjen. Som synes har röran blivit aningen för lös, pga att jag inte pressade ur räkorna ordentligt.

Man skulle ju kunna tro att den här populära röran kommer från vackra Skagen i Danmark, men det är ett av alla fantastiska recept skapade av Tore Wretman. Han sägs ursprungligen ha använt bara majonnäs men numera brukar man ta en blandning av majonnäs och crème fraîche – förutom dijonsenap, finhackad rödlök eller schalottenlök, gräslök och dill. Jag gillar dessutom att ha lite citron i, gärna grillad citron som får fylligare smak. Och kanske ett tag på pepparkvarnen och en aning extra salt, beroende på hur salt majonnäsen är.

När vi för första gången dristade oss till att göra egen Skagenröra gjorde vi den på hemslungad majonnäs för extra smak och känsla. Vi lärde oss dessutom att när man använder färdigskalade räkor i lag, som för övrigt är jättefina och goda, måste de pressar ur ordentligt(!). Det gjorde inte jag så röran blev aningen lösare än tänkt. Men den blev riktigt god och fräsch och det kan vara väl värt att göra sin egen Skagenröra.

Färdigt att servera – toppat med löjrom och dekorerat med citron för den som vill ha extra syra.
Det är bäst att blanda ihop ingredienserna till krämen innan man häller i räkorna, som bör vara väl avrunna och så torra som möjligt för att få en krämig Skagenröra.

Du behöver för ca 6 personer:

400 gram skalade räkor (finns att köpa i lag på burk om man inte vill skala dem själv)

1/2 rödlök alternativt 1 schalottenlök, skalad och finhackad

3 – 4 msk majonnäs, gärna hemslungad (du finner recept här på Katinkas Kitchen)

3 msk crème fraîche

1 tsk dijonsenap

finhackad färsk gräslök

finhackad färsk dill

ev. lite salt och peppar

gärna några droppar citron, och då gärna grillad citron

Gör så här:

Blanda allt utom räkorna till en kräm. Lägg i de väl avrunna och urpressade räkorna – ju torrare de är desto bättre och krämigare blir din Skagenröra. Blanda runt, smaka av och se om du vill justera med något. Ställ röran svalt till servering. Röran håller några dagar i kylskåp i burk med lock.

Lägg upp på rostat eller grillat bröd, toppa eventuellt med löjrom. Servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*