Grillade paprikor

Det här är ett enkelt och förföriskt gott tillbehör – därtill vackert, särskilt när man blandar olika färger på paprikorna. Det enda pysslet är att skala paprikorna, men sedan blir man rikligt belönad med de ljuvliga smakerna. En av mina absoluta favoriter! Mer tips för din grillning hittar du i kategorin ”grilla” i kolumnen här till höger.

Det är också praktiskt eftersom de grillas när grillen just startats upp och fortfarande brinner, innan den fina glöden bildas som du grillar resten av maten på. Under tiden som ni njuter tapas, med något gott att dricka och glöden håller på att mogna till sig sätter du någon eller dig själv på att skala paprikorna som grillats. De marineras lätt i olivolja och skivad vitlök och dekoreras gärna med strimlad färsk basilika –enkelt och gott!

De kan givetvis även grillas i ugn – och då göras året om som det goda tillbehör de är.

Du behöver:

Färsk paprika, gärna i olika färger – jag brukar välja röda och gula

1-3 vitlöksklyftor, tunt skivade (anpassa mängden efter din och gästernas smak samt efter antalet grillade paprikor)

Olivolja

Lite flingsalt

Skär paprikorna i halvor, eventuellt i kvartar. Ta ur kärnorna och dess fästen.

Gör så här: 

Lägg paprikabitarna på grillen, gärna när det fortfarande brinner. Skalen ska bli helt svarta. Lägg paprikabitarna i en skål med lock eller i en frysplastpåse att ånga några minuter medan de svalnar, så blir de samtidigt lättare att skala. Dra av skalen och arrangera de skalade paprikaskivorna vackert på ett uppläggningsfat. Varva med vitlöksskivorna, ringla olivolja över och strö strimlad basilika samt flingsalt över. Så här kan paprikorna stå och vänta ett tag innan servering och marineras i olivoljan och vitlöken om du vill, om du inte serverar de direkt med det övriga du grillat.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera