Saffrans-pannacotta med glöggelé

2114270

Här har jag utgått från ett klassiskt pannacottarecept, smaksatt det med ädel gyllene saffran och toppar det hela med ett glöggelé som är enkelt att göra, samtidigt som det ser lite lyxigt och avancerat ut. En saffranspannacotta är en perfekt dessert i juletider som man lätt svänger ihop, ställer i kylen att stelna för att sedan snabbt plockas fram till glada gäster.2114271

Du kan använda samma recept men utan saffran för att göra en underbar vaniljpannacotta – med gelé i någon annan god smak såsom passionsfrukt, havtorn, hallon… (närmare recept kommer framöver..) eller med rårörda bär.

Du behöver:

Beräkna en dl grädde per person – och lägg till lite ovanpå det. Till 4 personer brukar jag ta 4½ dl grädde, till 6 personer knappt 21142727 dl grädde, till 8 personer 9 dl grädde och till 10 personer 12 dl grädde.

Följande recept är för 6 personer.

Knappt 7 dl grädde

1 vaniljstång av så god kvalitet som möjligt – uppskuren på längden.

½ dl strösocker (ev. muscavado eller något milt ljust rårörsocker)

En liten påse saffran (eller mindre mängd om du vill) – stött med socker21142782114276

3 gelatinblad2114277

Till glöggelén:

1½ dl glögg med god smak, eventuellt sötad med extra socker – smaka av!

1-1½ gelatinblad (jag föredrar att göra den lite lösare)

Gör så här:

Häll grädden i en tjockbottnad kastrull och lägg i vaniljstången som du skurit upp på längden – jag brukar ta en sax och klippa den längs med. Detta gör du för att alla de goda små fröna ska lösgöras och smaksätta grädden. Rör i sockret och saffranen. För att finfördela den tycker jag det är bäst att lägga den i mortel med en eller två sockerbitar och mala ihop så blir finmald. Häll i detta i grädden också. Låt koka upp och låt sjuda på svag värme i fem minuter. Pannacotta betyder just kokt grädde på italienska (panna cotta egentligen). Lägg gelatinbladen i blöt i vatten i en skål. Lyft av kastrullen från plattan och låt svalna bara en liten stund så inte är för hett när du lägger i gelatinbladen som du lyfter upp ur sitt vattenbad och kramar ur lite lätt. Rör i dem i gräddblandningen så de löses upp helt. Lyft ur vaniljstängerna och skrapa ur fröna så de är med i pannacottan. Häll upp i glasformar eller vackra glas. Ställ i kylen att stelna. Gelatin stelnar först när det kyls. Under tiden som pannacottorna stelnar så pass att man kan lägga på glöggelén, gör du i ordning den:

Värm glöggen (välj gärna en alkoholfri eller lättvinsvariant). Om du valt en med alkohol i kan du låta den koka upp för att bli av med en del av alkoholen. Lyft av värmen och låt svalna en liten stund så inte är för hett när du tillsätter gelatinet – då kan det skära sig. Blötlägg åter gelatinbladen i vatten så de mjuknar, krama ur dem lätt och rör der i den varma glöggen så löser sig helt. Låt svalna ytterligare lite och ta därefter ut pannacottorna ur kylen, häll ett ca halvcentimetertjockt lager glöggelé över dem och ställ åter in i kylen att stelna. När du häller glöggelén över pannacottorna är det bäst att göra det över en sked som du håller med den kupiga sidan uppåt. Det är för att undvika att det går hål i pannacottan av trycket i strålen, för då kommer det upp små droppar av själva pannacottasmeten i gelét, som du kan se att det blev för mig på bilderna.

Pannacottorna kan stå i kylen över natten, övertäckta av plast efter de svalnat, innan middagen då du serverar dem. De behöver åtminstone några timmar i kylen för att gelatinet ska stelna helt. 

Till dekoration har jag gjort ugnstorkade fikon i klyftor, men jag brukar använda frysta lingon som jag först låter tina i kyl och sedan lägger tre i en liten trekant i varje gelé innan den stelnar. Tranbär går också bra. Eller så har man ingen dekoration alls.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera