Mexikoinspirerad chokladkaka

Kakan klar och dekorerad med vaniljgrädde, hallon och citronmeliss – i de mexikanska färgerna! Den här kakan tog jag med till kollegorna på UD.

Inför flytt till Mexico City känner jag mig sugen både på de underbara mexikanska smakerna men också det mer traditionellt svenska. Igår till exempel köpte jag en kardemummalängd – bullar är ju ändå väldigt svenskt.

När jag nyligen hade en mexikodrink med vänner inför flytten gjorde jag denna kaka, en ljuv förening mellan Sverige och Mexiko. För vad är väl, förutom bullar, mer svenskt än kladdkaka – här mexikopimpad med extra vanilj, chili och limeskal. Både vanilj och chili har jag lärt mig har sitt ursprung i Mexiko, liksom choklad.

För extra härlig smak gör jag kakan på brynt smör, förfasas inte över mängden smör – en del evaporerar bort i form av ånga när det bryns och en del lämnas kvar som grums i botten av kastrullen i form av mjölkresterna.

Jag gör gärna den här kakan på glutenfritt mjöl, finns att köpa en bra glutenfri mjölmix från Finax. Anchochilin är en chili som passar särskilt bra med choklad, då den har ganska fylliga aningen chokladiga smaktoner.

Du behöver till en djup ugnsplåt:

300 gram smör som bryns – kvar blir ca 250 gram som silas av

5 ägg

drygt 3 1/2 dl socker, gärna finkornigt råsocker

3 msk vaniljsocker

1 tsk vaniljfrön (finns att köpa på burk, annars kan man skrapa ur fröna ur en vaniljstång och då räcker det, behöver inte vara en hel tsk. Blanda fröna med socker så kornen finfördelas och inte klumpar i hop sig)

det finrivna skalet och saften av 2 limefrukter

drygt 1 dl kakaopulver av bra kvalitet (jag använder helst Valrhona)

2 kryddmått eller 1/2 tsk anchochili, mald (finns att köpa på kryddburk)

4 1/2 dl vetemjöl eller glutenfri mjölmix

smör att smörja bakplåten med

Till garnering:

färska hallon

citronmelissblad eller myntablad

1-2 dl vispgrädde, lösvispad och smaksatt med vaniljpulver

Äggen vispas med socker, vanilj och chili – äktmexikanska smaker!

Gör så här:

Börja med att smälta smöret över medelhög värme i en tjockbottnad kastrull, skaka kastrullen försiktigt med cirklande rörelser då och då. Det kommer att skvätta och låta men efter ett tag blir det tystare och tystare och bubblorna blir små. När smöret blir gyllenbrunt och börjar dofta förföriskt av smörkola tar du kastrullen av värmen. Låt smöret stå och svalna ett tag. Sila därefter av så att du har det klarade smöret utan att få med grumset i botten som smakar beskt.

Vispa under tiden äggen med socker, vaniljsocker och vaniljfrön tills blandningen är ljusgul och fluffig. Vispa även i det finrivna limeskalet. Därefter vispar du försiktigt i det avsvalnade smöret och sist siktar du ner och vänder försiktigt i mjölet, så att du behåller så mycket luft som möjligt i smeten. Häll smeten i en ugnsplåt som du smort med smör. Grädda i 170 grader i ca 15 minuter. Här gäller det att passa så att kakan inte blir gräddad för länge, den fortsätter i och för sig att smaka gott men får inte den där underbara konsistensen vi älskar med kladdkaka. Jag brukar titta på kanterna att de gräddats men att mitten fortfarande är aningen lös. Beroende på ugnen kan det gå fortare än 15 minuter och kanske kan du behöva sätta ugnen på 16 grader i stället, eller rentav 175 grader – allt beroende på hur effektiv och kraftfull din ugn är.

Tag ut kakan och låt den svalna helt innan du dekorerar den: Vispa grädden löst med vaniljsockret. Lägg den i en spritspåse och spritsa ut klickar i cirkelmönster (se bilden), tryck till med en tesked i en rörelse inåt ringen så att du får som blomblad. Lägg ett hallon i mitten av varje blomma och dekorera med citronmeliss- eller myntablad. Vill du vara riktigt noga kan du göra en liten blomma på varje ”ruta” till servering, men jag gjorde bara några blommor över hela kakan. Servera.

Buon proveche önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Mexican Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Här hade jag marsánpulver i grädden för att få den att hålla formen bättre, men tog dels lite mycket av marsánpulvret och siktade inte i det – därav den något gryniga grädden..

Kommentera