Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Salsa de pasilla – en mustig mexikansk sås
Categories: VARMT VÄLKOMMEN
Här syns det inte hur mört det kokta köttet är, det föll isär. Såsen är helt fantastisk – kryddig, aromatisk med noter av choklad och viss hetta men mest fyllighet och smakrik!

Detta är en sås som i sin enkelhet slog knock på mig. Så mycket smak av så få ingredienser! Det är den fantastiska chilin Pasilla som står för denna komplexitet. Den kokas helt enkelt med några tomater för att sedan mixas tillsammans med gul lök (den mexikanska gula löken är ganska mild med smak som liknar färsk silverlök), vitlök och inget mer! Helt otroligt! Här serverades såsen med nötkött som kokat länge tillsammans med gul lök och vitlök så det faller isär, mycket gott! Till det ett rött ris, det vill säga ett ris kokt med tomat. Men man kan även tänka sig saffransris eller vanligt ris. Jag hade gärna sett någon god grönsak till också. Såsen fungerar även till kyckling eller en bit stekt kött eller stek.

Du behöver för 4 personer:

4 chili pasilla (de är torkade och ganska mörka)

3-4 stora färska plommontomater

1 silverlök

2 vitlöksklyftor

Gör så här:

Koka chilisarna med tomaterna i lätt saltat vatten så det täcker i ca 5-10 minuter. Lyft upp chilisarna och tomaterna med en hålslev och lägg i en mixer tillsammans med den skalade gula löken och vitlöken skurna i bitar. Tag bort stammen på chilin men ta med frön och allt annat. Mixa slätt, tillsätt eventuellt lite av kokvattnet för bra konsistens. Häll tillbaka såsen i en kastrull och låt sjuda tills den blivit tjock och blank, smaksätt med salt. Servera till ditt kött.

Buen provecho önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Mexican Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply