Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Chipotlesås
Categories: VARMT VÄLKOMMEN
Här har jag hällt över chipotlen i en burk med lock från den konservburk jag köpt den i

Detta är en fantastisk sås – god till grillat av alla de slag, och oroligt lätt att göra. Det enda kruxet är att få tag på chipotle en adobo, vilket betyder inlagda chipotlechilis i en lag med smak av lök, vitlök och lite kanel tror jag bestämt. Den är ren smakmagi, som med fördel kan användas i grytor och andra såser, precis som man gör i äkta mexikansk matlagning. Chipotle är en torkad och rökt chili som ofta görs av jalapeño. Chipotle är nahuatl, vilket var aztekernas språk och betyder just rökt chili.

Här har jag använt den till en mer europeisk sås med majonnäs och crème fraîche, jag har bland annat serverat den till räkcocktail vilket var väldigt uppskattat. Jag serverar den även gärna till en matig sallad med kött, kyckling eller lax.

Här får chipotlesåsen agera perfekt skaldjurssås, i detta fall till en räksallad med salladsblad, koriander och vårlök

Du behöver för ca 6 personer:

1 1/2 – 2 dl crème fraîche

1-2 dl majonnäs (här använder jag faktiskt färdig majonnäs gjord på äkta ägg med god fin syrlig smak)

2 chipotles en adobe

lite pressad lime eller citron

några tag på pepparkvarnen

en nypa salt (smaka av!)

en skalad och finhackad schalottenlök

1-2 vitlöksklyftor, skalade och finhackade

Gör så här:

Lägg chipotlen längst ner i en hög bunke som du använder till mixerststaven, alternativt i en vanlig mixer. Tillsätt citron, crème fraîche och majonnäs samt vitlöken, salt och peppar. Mixa så att allt blir slätt. Rör ner den finhackade schalottenlöken, smaka av ifall du behöver mer av något – mer syra (citron), salt, chili..? Häll upp såsen i en skål och ställ den i kylen så att smakerna blandas, gärna i några timmar innan servering. Tag fram skålen ett tag innan servering så den fortsatt är kall men inte alltför iskall vid servering med det du planerar att servera den till.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply