Torskrygg, skördegrönsaker & hollandaise

Välj de skördegrönsaker du får tag på. Hollandaise i sifon är helt magiskt!

Torskryggen snabbrimmas för att sedan bakas i ugnen. Under tiden kokas alla härliga skördegrönsaker och det hela serveras med en fluffig hollandaise som jag serverar ur min roliga leksak sifonen. Fisken välj efter vad som ser bäst ut i fiskdisken – eller var du fångat själv och samma princip gäller för grönsakerna. Hollandaisen gör jag först, när den hällts i sifonen kan den sedan stå i varmvattensbad fram till servering.

Tallrikarna är färdiga att serveras till gästerna.

Receptet på hollandaisen finner du i eget inlägg här bredvid.

Du behöver för 4 personer:

beräkna ca 150-200 gram fisk per person i filéform – torsk, kummel, gös, röding, abborre…

knappt 1 dl salt till 1 liter vatten för lagen till snabbrimningen

olivolja till ugnsbakningen

vitpeppar

Skördegrönsaker – jag tog knippmorötter, två färska stånd fänkål, färsk knipplök, broccoletti och vaxbönor – men ta de fina grönsaker du får tag på eller odlat själv

Buljongtärning till kokning av fänkålen

färska örter till servering, t.ex. basilika till morötterna, timjan till löken

smör och olivolja

ett gott salt eller örtsalt och nymald peppar

Gör så här:

Lös upp saltet i vattnet, det går lättast om man först rör ut det i lite varmt vatten. Lägg gärna i några isbitar så att vattnet är helt kallt. Torka av torskbitarna och lägg ner dem i lagen. Låt dem stå i rumstemperatur i 30 minuter, lyft upp fisken och skölj av den, torka med hushållspapper och lägg i en smord ugnsform med skinnsidan uppåt. Pensla sidorna av fisken med olivolja och peppra lätt. Salt har de ju redan fått genom rimningen. Ställ fisken åt sidan tills det är dags att ställa in den i ugnen.

Under tiden fisken rimmas gör du iordning grönsakerna och såsen som du finner i eget receptinlägg här bredvid på Katinkas Kitchen alternativt sök i sökrutan uppe till höger på ”hollandaise sifon”.

Skala morötterna, rensa och skär fänkålen i bitar, snoppa bönorna, skär den yttersta kanten av stjälken av broccolettin och förväll den färska löken med skalet på. Koka morötterna i saltat vatten med en liten sked socker och gärna en bit citron. Häll av kokvattnet och lägg i en ugnsform med en klick smör eller olivolja. Koka bönorna och gör likadant. Skär fänkålen i klyftor och koka dem i grönsaksbuljong tills de är helt mjuka – du kan låta dem stå i buljongen fram till servering och hälla av buljongen strax innan. Buljongen kan sparas och användas som bas i en soppa eller sås framöver. Skala försiktigt de förvällda lökarna och skär dem i halvor, lägg dem i en smord ugnsfast form, strö timjan över, salta och peppra och hyvla kallt smör över. Grilla dem under grillelementet i ugnen tills de fått fin färg.

Ställ in fisken i ugnen som du värmt till ca 150-170 grader och grädda fisken i ca 20 minuter. Bäst är att sätta i en termometer som du ställer på 44-45 grader, då är den precis genomstekt men fortfarande otroligt saftig och delar sig i vackra skinande lameller. Du kan också ställa in grönsakerna på värmning så att smöret smälter över dem på slutet när fisken gräddas. Strö gärna färska örter över morötterna och bönorna om du har, t.ex. basilika, timjan, mejram eller persilja.

Lägg upp fisken och grönsakerna på tallrikarna, spruta på en klick hollandaise från sifonen och servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

En festmåltid i gott sällskap.

Kommentera