Kycklinggryta tagine style

Perfekt för hösten!

Den här mustiga, färgglada och smakrika grytan har inspiration av den nordafrikanska grytan tagine, med härliga kryddor och smaker. Servera gärna med cous cous, eller som här med havreris. Om du inte får tag på saltinlagda citroner – citrons confits på franska, preserved lemons på engelska – får du inte riktigt samma smaker, men kan använda dig av färsk citron. Tag då både det finrivna skalet samt av saften, smaka dig fram!

Det blir både enklast och bäst att använda kycklinglårfiléer tycker jag. Den som vill tar hel kyckling och styckar vilket blir ännu godare och mustigare. Till uppåt 8 personer kan du då behöva två kycklingar.

Du behöver för ca 6-8 personer:

ett paket, 900 gram, kycklinglårfiléer

3 gula lökar, skalade och skurna i bitar/grovhackade

1/2 tsk salt

6-8 vitlöksklyftor, skalade och hackade

en rejäl skvätt olivolja att steka i

2 tsk hela korianderfrön, gärna lätt rostade i torr stekpanna, grovkrossade i mortel

1/2 tsk mald koriander (i tillägg till koriandern ovan)

1/2 – 1 tsk mald spiskummin

1 tsk paprikapulver

1/2 tsk rökt paprikapulver

1 kryddmått chilipulver

1 kryddmått timjan

några rejäla tag på pepparkvarnen

1 påse mald saffran )brukar vara ett halvt gram), tag annars en liten nypa

gärna 1-2 tsk rast al hanout (en nordafrikansk kryddblandning som börjat dyka upp hos oss – om du inte har den kan du ta lite mer av spiskummin och mald koriander och även lägga till ett halvt kryddmått mald kanel samt 1-2 kryddmått mald kardemumma)

1/2-1 tsk torkad mald ingefära

1-2 tsk finriven färsk ingefära (finns även att köpa på burk)

1 – 1/2 dl gröna oliver med kärna av god kvalitet och smak – jag tog italienska Castelvetrano, urkärnade

1 burk rostade röda paprikor, avrunna och strimlade/hackade ganska grovt

3-4 inlagda citroner, hackade och med kärnorna borttagna (dela dem först, tag bort kärnorna, skär i ”klyftor” som du sedan hackar tvärs över i bitar om cirka 1/2 – 1 cm)

3-4 msk kycklingfond på flaska (den är mindre salt än buljong på tärning)

ca 7-8 dl vatten (det ska precis täcka kycklingen)

en liten skvätt japansk sojasås, typ Kikkoman, för att få fyllighet och rätt umami

en påse färsk bladspenat, gärna babyspenat, som tillsätt precis på slutet

färsk hackad koriander att tillsätta precis vid servering

Gör så här:

Stek löken med vitlöken i rikligt med olivolja och lite salt över medellåg värme så att löken mjuknar utan att ta färg. Under tiden skär du kycklingen i bitar. Tillsätt koriander och övriga kryddor i grytan, låt kryddorna steka ett tag innan du lägger i kycklingen, höj värmen och rör kycklingen då och då så att den blir lätt stekt runtom. Tillsätt saffran och buljong och sedan även den rostade paprikan, citronen och oliverna. Se till att vätskan täcker kycklingen – tillsätt mer vatten och fond om så behövs. Lägg på ett lock och låt puttra i minst en halvtimme om du använder kycklinglårfiléer. Använder du styckad hel kyckling med ben i behövs sannolikt lite längre tid. Faktum är att den här grytan kan stå på spisen eller i ugnen i 1-1 1/2 timme så att smakerna blandas och den blir riktigt mustig. Smaka av grytan, tillsätt sojan och kanske mer fond, salt? Strax innan servering vänder du ner den färska spenaten så att den bara precis vissnar ner men fortfarande har sin vackra gröna färg. Strö koriander över och servera direkt med cous cous, ris, quinoa eller havreris.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*