Sallad med avokado och jordgubbar

Du bara måste pröva det här! Det är en lite oväntad kombination som är riktigt lyckad. Jag fick en liknande sallad på en underbar lantlig restaurang på den engelska landsbygden för många år sedan och fascinerades av den för mig då udda idén med att ha jordgubbar i sallad med balsamvinäger.

Numera är vi lite mer vana vid att kombinera jordgubbar och god äkta balsamvinäger. För att lära mer om balsamvinäger kan du läsa artikeln från förra året här på hd.se/mat – I Skafferiet. Jag gillar att servera den här fräscha salladen som förrätt så här års. Den har fördelen att fungera även när jordgubbarna är lite syrliga och inte helt på topp. Det blir vackert och gott ändå.

Jag har medvetet inte angivit mängder, eftersom det beror dels på hur många ni är och dels hur du vill skapa salladen, men jag brukar oftast beräkna ½ avokado och 8-10 jordgubbar per person samt en liten näve ruccola.

Du behöver:

Färska jordgubbar

Avokado

Ruccola eller annan god sallad

God balsamvinäger

Olivolja

Flingsalt

Nymald svartpeppar

Gör så här:

Skölj jordgubbarna i god tid så att de hinner torka. Rensa dem inte förrän efter sköljning. Skölj salladen och torka den helst i salladsslunga (köksredskapet du inte visste att du behövde, men som är oumbärligt för fräsch torr sallad). Dela avokadon och ta ur kärnan. Gröp ur hela med hjälp av en sked och skiva den därefter, eller skär skivor ner i avokadon med en kniv när den fortfarande sitter kvar i skalet och gröp därefter försiktigt ur den. Noppa jordgubbarna och dela dem i halvor eller skiva dem, beroende på storleken. Arrangera ruccolan eller den sallad du valt vackert på tallrikar. Lägg på avokadoskivorna och jordgubbsskivorna i vackert mönster. Droppa balsamvinäger och olivolja över och avsluta med flingsalt och nymald peppar.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

En kommentar

  1. Vilken god och vacker sallad. Perfekt nu, innan de riktigt söta svenska jordgubbarna kommer!
    Tror fröken Dill

Kommentera