Jordgubbar

Vad vore väl sommaren – och midsommar – utan jordgubbar. Dessa bär i olika klarröda nyanser med sin sötsyrliga aromatiska smak brukar vara en favorit hos de flesta.

Nu är de svenska jordgubbarna här, de vi smakat har varit riktigt goda och till och med de belgiska jordgubbarna jag köpt har varit bra – goda, söta och fina. Jag älskar jordgubbar och vräker i mig av dem så här års, till frukost, lunch och middag – på gröt, i yoghurt, i smoothies, till efterrätter, som glass eller sorbet, på bakelser och tårtor, men bäst är de kanske bara som de är…:)  

De är ljuvliga att äta som de är, kanske doppade i lite socker – varför inte socker blandat med rivet limeskal – eller doppade i mörk choklad, eller i bakverk och efterrätter i långa rader. Eller helt enkelt med mjölk eller ovispad grädde på gammeldags vis.

En av mina favoriter är maräng pavlova där kombinationen knaperseg maräng tillsammans med lösvispad vaniljsmakande grädde och de vackra jordgubbarna blir alldeles underbar. En annan favorit är att göra glass, sorbet eller smoothie på de härliga röda bären som jag alltid haft ett passionerat förhållande till. Det kommer sig nog bland annat av att när jag var åtta år trodde mina föräldrar att jag var allergisk mot jordgubbar och satte mig framför en jätteskål med två liter jordgubbar som jag skulle äta av för att se om jag fick någon reaktion. Jag trodde det var sista gången i mitt liv jag fick äta dessa härliga frukter och satte i mig alltihop. Ingen reaktion kom, så jag knaprar glatt vidare på det här nyttiga goda och vackra sommargodiset.

Och alla vi som fyller år på sommaren är väl vana vid jordgubbar på tårtan. Jordgubbstarte med spröd mördegsbotten fylld med härlig vaniljkräm och toppad med vackert röda jordgubbar är en riktig favorit.

När jordgubbarna inte riktigt är i säsong köper jag dem ändå ibland och får liv i dem genom att lägga dem i en härlig sockerlag smaksatt med vanilj eller limeskal – ett härligt tillbehör till chokladkaka till exempel.

En gång för många år sedan fick jag en oväntad men ljuvlig sallad gjord på avokado och jordgubbar med balsamvinäger som jag gärna gör så här års till en vacker somrig förrätt.

Eftersom jordgubbar är fantastiskt nyttiga gör vi rätt i att frossa i dem under deras korta säsong. Och här i Sverige anser vi ju att de svenska jordgubbarna är absolut bäst – precis som varje annat land värdesätter de egna färska nyplockade röda jordgubbarna.

Recept finner du här på Katinkas Kitchen under kategorin jordubbar till höger:)

Faktaruta

Fragaria ananassa, är en hybrid i familjen rosväxter, flerårig ört som blommar med små vita blommor. Jordgubben är inte ett bär, utan en så kallad skenfrukt – d.v.s. den uppsvällda blombotten. Bären som ju är fröna är de små gula prickarna på jordgubbarna. Man började korsa fram smultronsorter till jordgubbar i Frankrike i början av 1700-talet. En fransk officer hade tagit med sig plantan ananassmultron från Sydamerika med sina stora ljusröda frukter med god smak. När de odlades vid sidan av den nordamerikanska arten scharlakanssmultron med små mörka röda syrliga frukter korsade de sig, varefter den nya arten korsades med parksmultron och jordgubben så som vi känner den var född. Jordgubbarna kom till Sverige i slutet av samma århundrade. Arbetet med växtförädling fortgår hela tiden, och jordgubben odlas idag i större delen av världen. I Sverige odlar vi mängder samtidigt som vi importerar en hel del också.

Jordgubbar är rika på C-vitamin, K-vitamin, järn, folat, mangan, jod, B-2-, B-5-, B-6 vitaminer, magnesium, koppar, fibrer och antioxidanter. Jordgubbar kan emellertid ge upphov till allergier hos vissa – då oftast mot det röda färgämnet. Det finns numera vita jordgubbssorter. Vidare innehåller jordgubbar oxalat vilket kan vara olämpligt för folk med tendens till gallsten. Även jordgubbsplantans blad har en massa nyttigheter i sig och kan med fördel användas till att koka te på. DE har traditionellt använts mot diarré, de är vätskedrivande och har ansetts blodstillande.

Njut av de ljuvliga jordgubbarna!

önskar Katinkas Kitchen med vänliga matglada hälsningar

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*