Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Potatissallad med färska örter till sommarlunch

IMG_1486

Det här receptet publicerades tidigare i samband med artiklarna om grillning och bufféer. Om du har överbliven kokt färskpotatis kan du snabbt och lätt blanda ihop denna fräscha enkla potatissallad för att servera med kallskuret, överblivet grillat kött, rökt fisk, en burk konserverad makrill eller sardiner eller vad du har tillgång till och känner för.

Du behöver: 

Potatis, ca 8-10 st.

Rödlök, färsk gul lök eller sticklök (kallas även vårlök), 1 lök eller litet knippe vårlök

Vitvinsvinäger eller rödvinsvinäger, 3-4 msk

Olivolja eller annan olja om man så föredrar, ca 1½ dl

Dijonsenap, 1-2 msk

Färska örtkryddor – efter tillgång och smak, det är gott att blanda flera sorter

Salt och peppar

Gör så här: 

Tvätta potatisen. Koka potatisen, gärna med skal tycker jag, tills den är mjuk. Det brukar ta ca 20 minuter – känn med en sticka så den inte har en hård kärna.

Under tiden potatisen kokar blandar du ihop den franska dressingen: häll vinägern i en skål eller tillbringare, rör i dijonsenap, vispa ordentligt så blandar sig. Rör långsamt ner oljan droppvis, så dressingen tjocknar och blir jämn och fin. Smaka av med salt och peppar och lägg i den hackade löken. Rör ner de färska örtkryddorna och häll dressingen över den nykokta avrunna potatisen. Rör om försiktigt och servera eller låt svalna till ljummen eller helt. Den här potatissalladen kan med fördel göras i ordning i förväg, till och med en dag före och stå och dra till sig smakerna innan servering. Det kan vara fräscht att strö lite färska örtkryddor över salladen precis vid servering.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply