Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Grillad sommarlax

Det  här är lättlagad mat som blir underbart god. Gör extra mycket och använd det du får över till en härlig lunch eller en somrig middag till!

När jag grillar fisk vill jag gärna ha lite citroniga smaker, alternativt smaken av lime. Ibland blandar jag de två. Några goda fräscha örtkryddor och gärna lite vitlök tycker jag också om att ha i. Lite vitt vin kan man hälla i marinaden, om man ändå har en slatt över, men det kan uteslutas. Däremot gillar jag verkligen den gröna tabascon med sin milda hetta och fräschör just till grillad fisk.

Till marinaden till ca 1 kg fisk:

Saft och skal av 1-2 citroner, eller av 1 citron och 2 limefrukter

Ev. 1 vitlöksklyfta, pressad

Ev. en skvätt vitt vin

Några stänk grön tabasco

Färska örter efter tillgång och smak – t.ex citrontimjan eller vanlig timjan

Peppar

Ev. lite smulad torkad chili eller finhackad röd eller grön chili

½-1 dl olivolja

Ev. örtsalt med alger – extragott till fisken, annars tar jag Trocomare eller Herbamare örtsalt

Gör så här:

Blanda alla ingredienser till marinaden och lägg i bitar av lax som har skinnet kvar eftersom det blir lättare att grilla då. Andra alternativ kan vara abborrfiléer, gösfiléer, eller annan fisk efter tillgång och smak. När du ska grilla fisk är det väldigt bra om du har ett galler som har tätt mellan ribborna, det finns särskilda grillgaller för fisk där man klämmer fast fisken emellan så den inte trillar sönder under grillningen. Ett annat mycket bra alternativ är de nya non-stick plattorna med rutmönster som passar just till fisk. Då jag inte har någotdera och fisken verkar fastna för mycket i gallret och trilla ner i glöden tar jag helt enkelt en bit folie och lägger fisken på – den får lite mindre grillsmak men blir ändå väldigt god. Var försiktig så fisken inte blir överstekt, då blir den lätt torr och tråkig.

Använd den överblivna fisken till lunchen dagen efter genom att lägga den på smörgås eller ha den till en asiatisk nudelsallad med fräsch sötsyrlig hetta. Eller bara med färskpotatis eller en potatissallad, eller med grönsallad…

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply